Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.04.2020 09:14:53

Rozbřesk: Masivní destrukce sektoru služeb v Itálii ukazuje, na co se má připravit Španělsko

Taková destrukce sektoru služeb, jakou v pátek ukázala čísla z Itálie, nemá v poválečném období paralelu. Index PMI ve službách spadl v Itálii na neuvěřitelných 17,4 bodu - extrémně pod hranici 50 bodů oddělujících expanzi od kontrakce. I když přes víkend zpomalil přírůstek počtu nových případů v Itálii (i ve Španělsku), vyhráno zdaleka není. Poslední zprávy z Číny ukazují, že se začínají objevovat nové případy koronaviru a některá restriktivní opatření se tak znovu vracejí do hry i tam.

Podobně s rezervou je proto třeba brát i slova “věčně optimistického” Donalda Trumpa o tom, že již vidí “světlo na konci tunelu”. Americká nálada v sektoru služeb sice nezaznamenala takový propadák jako ta italská, epidemie v USA se však naplno rozběhla až v druhé polovině měsíce (březnový průzkum amerického trhu práce je přitom dělaný primárně na dotaznících z první poloviny měsíce). Čistý pokles pracovních míst (payrolls) byl v březnu i tak nejhorší od roku 2009 (-800 tisíc). A to se v něm ještě nemohl odrazit astronomický nárůst počtu nezaměstnaných na úřadech práce, který v USA za poslední dva týdny dosáhl skoro 10 miliónů nových nezaměstnaných osob.

Tento týden budeme s napětím vyhlížet česká čísla z trhu práce za měsíc březen. Prudké nárůsty nezaměstnaných hlásily v uplynulém týdnu nejen Spojené státy, ale i některé evropské země - Rakousko, Norsko. My zatím věříme, že v případě Česka nemusí být změna tak radikální. Český trh práce byl relativně hodně napjatý - zatížený extrémním počtem neobsazených pracovních pozic (přes 300 tisíc). A vláda od začátku slibovala podnikům kurzarbeit (který bude v detailech představen během dneška). Spíše než masivní nárůst nezaměstnaných je v březnu podle nás pravděpodobnější prudký pokles neobsazených pracovních pozic.

Politici nejen v Česku se snaží trvalým škodám epidemie na trhu práce zabránit. Tento týden bude v centru pozornosti setkání ministrů financí členských zemí EU a eurozóny (v úterý), na kterém by kromě jiného měl být navržen celoevropský program kurzarbeitu od Evropské komise (v celkovém objemu okolo 100 miliard eur). Ďábel bude ovšem jako vždy ukryt v detailech a v tom, jakým způsobem by iniciativa Komise doplnila/podpořila řadu již rozběhlých národních projektů.

*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Česká koruna se opět kvůli horší náladě na globálních trzích dostala pod tlak. Měnový pár je na dostřel od 27,80 EUR/CZK. Tento začíná na akciových trzích o něco veseleji, ale je otázkou, jak dlouho trhům optimismus vydrží…, mnoho pozitivních zpráv investoři v zásobě nemají (viz úvodník). Na domácí scéně budou v centru pozornosti čísla z českého trhu práce.

Zahraniční forex

Ani oficiální statistiky z amerického trhu práce, a nakonec ani index podnikatelské nálady ve službách nepřinesly tak dramatické zprávy, které by hovořily o pádu americké ekonomiky z útesu (posun míry nezaměstnanosti na hodnotu 4,4 % je stále snesitelný a nekoresponduje příliš s novými žádostmi o podporu). I proto se možná eurodolar drží v blízkostí hodnoty 1,08.

Euro naopak trápí nejednota mezi členskými státy eurozóny ohledně vydání společných pandemických eurobondů. Koronavirem nejpostiženější země - Itálie, Španělsko a Francie volají po vydání eurobondů (což by šlo chápat jako další posun v integraci měnové unie), zatímco Německo a Holandsko jsou proti. V úterý budou mít na toto téma ministři financí conference call a pokud v této otázce nastane posun, může to být pro euro plus.

Ropa

Optimismus ohledně možného obnovení dohody na produkčních škrtech vystřelil cenu ropy jen během čtvrtka a pátku o téměř 40 % výše. V průběhu víkendu však pozitivní sentiment mírně korigoval odklad plánované schůzky největších světových těžařů z dneška na čtvrtek, na což dnes reaguje ropa Brent mírným poklesem k hranici 33 dolarů za barel.

Odklad mimořádného jednání, na které jsou pozváni všichni nejvýznamnější producenti, dává tušit, že dohoda na kolektivním snížení těžby prozatím není vyjednána. Nakonec, v průběhu víkendu nabrala na obrátkách diplomatická přestřelka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, které se navzájem obviňovaly za neúspěch březnového jednání aliance OPEC+. Na druhou stranu, Saúdové v neděli odložili zveřejnění vlastních exportních cen, což lze interpretovat jako dočasnou pauzu v cenové válce a vstřícné gesto vůči ostatním producentům před čtvrtečním jednáním.

Velkou neznámou však v tuto chvíli zůstává rozsah případných produkčních škrtů a hlavně seznam zemí, které by se jich účastnily. Těžko si totiž představit, že saúdsko-ruská aliance přistoupí k bezprecedentně agresivním těžebním škrtům (odhady hovoří až o 10 mil. barelů denně), aniž by jim v tom sekundovali američtí těžaři. To však bude problematické hned z několika důvodů - silného antitrustového zákonodárství, roztříštěné struktury tisíců domácích producentů a nakonec také zjevné neochoty (a vlastně i absence legislativních nástrojů) Trumpovy administrativy diktovat domácím producentům rozsah těžby.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688