Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.03.2020 08:28:14

Akcie KB se dnes ocitnou opět pod prodejním tlakem, banka ruší dividendu

Akcie Komerční banky (dále jen KB) zažívají na pražské burze oproti svým dvěma konkurentům vlastně nejhorší vývoj. Propadly se totiž „nejdále“. V minulém týdnu je šlo koupit jen za 465 , tedy nejníže od dubna 2009. A to za situace, když trh ještě stále mohl věřit v navrhovanou dividendu 58 , což by znamenalo u titulu vlastně rekordní dividendový výnos 12,5 %. Stejně jako u banky MONETA však již akcionáři na požitek mohou aktuálně zapomenout.

KB v pondělí večer zveřejnila, že rovněž přistupuje na výzvu ČNB a hodlá se vzhledem k současné situaci zdržet výplaty dividend. Rozhodlo o tom představenstvo, které navrhuje nově dozorčí radě ponechat celý čistý zisk za rok 2019 na účtu nerozděleného zisku. Rozhodující slovo samozřejmě mají akcionáři, tedy o návrhu bude hlasovat valná hromada plánovaná na 29. dubna. Bylo by překvapivé, pokud by majoritní akcionář (Société Générale) navrhy neposvětil.

Akcionářská struktura KB k 31.12.2019, resp. údaje účtů z CDCP

Zdroj dat: KB

KB ve svém prohlášení zmiňuje k 31.12.2019 silnou kapitálovou pozici banky, resp. kapitálovou přiměřenost 86,6 mld. (19,7 %), která přitom byla po odečtení původně navrhované výplaty dividend v objemu 11 mld. . Aktuální souhrnná výše kapitálových požadavků KB činí přibližně 17,4 % v poměru ke konsolidovanému objemu rizikově vážených aktiv. Minimální úroveň kmenového kapitálu Tier 1 činila přibližně 13,4 %.

Snížen výhled

Banka v návaznosti na důsledky opatření přijatých s cílem šíření koronaviru uvedla, že by investoři nadále neměli spoléhat na výhled obchodních a finančních výsledků KB pro rok 2020, který byl prezentován 6. února 2020. Banka v současné době přehodnocuje předpoklady pro aktualizovaný výhled. Očekává se, že zpomalení ekonomické aktivity povede k nižšímu počtu transakcí klientů a menší poptávce po úvěrech. Pokles úrokových sazeb na trhu ovlivní čistý úrokový výnos.

V důsledku výše uvedeného KB očekává, že příjmy v roce 2020 budou nižší, než se původně předpokládala. Dojít má také ke zvýšení provozních nákladů v návaznosti s přijatými a usnadněním práce na dálku. Nicméně zvýšení celkových provozních nákladů nemá být významné.

Náklady na riziko budou vyšší s tím, jak se zhoršené makroekonomické prostředí negativně projeví na rizikovém profilu úvěrového portfolia. Bude potřeba vytvořit opravné položky k expozicím, kterým bude poskytnuta doba odkladu splátek podle platné nabídky KB klientům, a vliv bude mít i procyklický model tvorby opravných položek podle účetního standardu IFRS 9. Banka předpokládá, že část nově vytvořených opravných položek by mohla být později opět rozpuštěna, jakmile se mimořádná ekonomická situace normalizuje.

 KOMERČNÍ BANKA - Graf ceny akcie cz

Akcie bank jsou v posledních týdnech pod výrazným tlakem, když investoři právě očekávají negativní vliv situace na byznys bank, tak jak vlastně včera zmínila právě sama KB. U domácího titulu je otázkou, do jaké míry je nyní již situace zakalkulována v ceně, zvláště v kontextu ještě do včerejška se spekulací na dividendu. Připomenout lze, že KB byla ziskovou bankou i v dobách poslední krize v letech 2008-09 a i v té době se akcionáři dividend dočkali…

Ve vztahu ke kapitálovému trhu se z domácích bank nyní čeká vlastně již jen na reakci managementu České spořitelny. Jak ta se k výzvě ČNB postaví, tedy zda mateřské ERSTE také letos pošle tučnou dividendu. Bylo by to však poměrně překvapivé…



Přečtěte si také:

28.12.2022Solana je opět pod prodejním tlakem X-Trade Brokers (XTB)
02.06.2022Ropa se dnes může ocitnout pod tlakem - ranní okénko Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.11.2017Euro se ocitlo dnes po ránu pod tlakem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688