Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.03.2020 20:48:34

O2 navrhuje akcionářům odměnu 21 korun na akcii a nový zpětný odkup akcií za až 5,5 miliardy korun

Představenstvo tuzemské telekomunikační společnosti O2 Czech Republic schválilo návrh na výplatu dividendy za rok 2019 v celkové výši 5 274 milionů korun. To představuje 17 před zdaněním na každou akcii ve jmenovité hodnotě 10 (respektive 170 před zdaněním na akcii ve jmenovité hodnotě 100 ) a 99 % čistého nekonsolidovaného zisku za rok 2019. Další 4 koruny (respektive 40 ) na akcii rozdělí ze snížení emisního ážia a odměna pro akcionáře tak zůstane na úrovni 21 korun za akcii, jako o rok zpět.

Odměna pro akcionáře

Nad rámec běžné výplaty dividendy navrhuje představenstvo O2 i tentokrát rozdělit část emisního ážia v rozsahu až 1 241 mil. , což znamená, že na každou akcii ve jmenovité hodnotě 10 bude připadat částka 4 před zdaněním (respektive 40 před zdaněním na akcii ve jmenovité hodnotě 100 ).

Navrhované datum splatnosti dividendy a částky odpovídající snížení emisního ážia je 6. května 2020. Představenstvo navrhuje, aby právo na výplatu měli ti, kdo budou akcionáři k 6. dubnu 2020.

Rozhodný den

Součástí obchodního majetku O2 jsou vlastní akcie. „Společnosti nevznikne právo na výplatu dividendy, respektive částky související s rozdělením emisního ážia k vlastním akciím. Konečná celková částka vyplacená akcionářům bude tedy záviset na skutečném počtu vlastních akcií v majetku Společnosti k 6. dubnu 2020,“ uvedla firma.

Zrušení vlastních akcií

Představenstvo O2 navrhuje snížení základního kapitálu zrušením vlastních akcií a zrušení 9 337 910 vlastních akcií o jmenovité hodnotě 10 jejich výmazem z evidence zaknihovaných cenných papírů. Návrh počítá s tím, že o částku odpovídající jmenovité hodnotě rušených akcií bude snížen základní kapitál a o rozdíl mezi pořizovací cenou a jmenovitou hodnotou rušených akcií bude sníženo emisní ážio.

Nový zpětný odkup akcií

Představenstvo navrhuje, aby O2 po skončení platnosti rozhodnutí valné hromady ze dne 8. prosince 2015 měla možnost pokračovat ve zpětném odkupu akcií. „Představenstvo navrhuje, aby byla možnost odkupu prodloužena i po 8. prosinci 2020, a to po dobu maximálně 5 let, do maximální výše 30 088 214 akcií nebo do objemu 5,5 mld. . Společnost by mohla akcie nabývat v rozmezí cen 10 až 297 ,“ stojí v prohlášení firmy.

Valná hromada 16. dubna

Návrh na výplatu dividendy a rozdělení části emisního ážia byl přezkoumán dozorčí radou a společně s dalšími výše uvedenými návrhy bude předmětem hlasování na řádné valné hromadě dne 16. dubna 2020, kde budou akcionáři rozhodovat o jejich přijetí. Návrhy budou rovněž součástí pozvánky na řádnou valnou hromadu, která bude zveřejněna ve lhůtě stanovené zákonem.

„Společnost O2 Czech Republic jako jediný společník při výkonu působnosti valné hromady společnosti O2 Slovakia schválila výplatu podílu na zisku společnosti O2 Slovakia za rok 2019 ve výši 53,1 milionu EUR (cca. 1,3 miliardy ) jedinému společníkovi, společnosti O2 Czech Republic. Výplata podílu na zisku společnosti O2 Slovakia za rok 2019 bude součástí zisku společnosti O2 Czech Republic za rok 2020,“ uvedla také firma.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688