Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.03.2020 09:19:22

Rozbřesk: Po masivních propadech přichází rekordní akciový zisk

Jízdu na hodně divoké horské dráze připomínají pohyby akciových indexů. Po největším týdenním propadu od pádu Lehman Brothers přichází naopak nejsilnější denní zisk za poslední dekádu. Index Dow Jones si připsal během včerejšího divokého obchodování přes 5 %. Velkou vzpruhu trhům dodala zpráva o chystané telekonferenci skupiny ministrů financí G7, které se účastní i centrální bankéři. Trhy věří, že dostanou koordinovaný stimulační balíček, který pomůže globální ekonomice se zotavením z propadu způsobeného epidemií.

Stále ale platí, že pomoc vlád a centrálních bank postiženým ekonomikám rozhodně neřeší vše. Nižší úrokové sazby dokáží pravděpodobně “jen” tlumit druhotné negativní dopady epidemie na finanční systém - zabránit zpřísňování finančních podmínek. Ne, že by to nebylo důležité…, bez zásahu centrálních bank by škody mohly být výraznější a hlavně trvalejší. Těžko však počítat s tím, že levnější peníze přebijí karanténní opatření a v postižených oblastech jednoduše obnoví poptávku. To centrální banky nedokáží. I proto zůstanou zatím pro řadu investorů klíčová čísla o vývoji počtu nových nakažených a rychlosti šíření epidemie.

Hlavní obavou zůstává nadále rychlé šíření koronaviru mimo Čínu (přírůstky v Evropě a v USA dál zrychlují) a globální paralýza poptávky po některých službách. Poslední rekordní propad čínských PMI ostatně ukázal, co může čekat nejpostiženější regiony, včetně Itálie. I ve statistikách nových nakažených mohou ovšem optimisté zkoušet hledat první záblesky naděje. Pozitivní je, že nerostou počty nových nakažených v Číně a na některých místech Číny se výroba a fungování ekonomiky pravděpodobně pomalu vrací k normálu. Pokud tomu tak je (musíte jednoduše věřit čínským číslům), může být i zkušenost ostatních zasažených ekonomik podobná - a to hodně prudký a bolestivý hospodářský propad, který by však ve finále neměl být dlouhý. Nejistota však minimálně v nejbližších týdnech zůstane vysoká a je pravděpodobné, že trhy ještě budou pokračovat v divoké jízdě po horské dráze.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna jako by nebyla schopna ocenit výborné zisky akciových indexů a zatím se jí nechce příliš zpátky pod 25,50 EUR/CZK. Trhy i v nejbližších dnech zůstanou rozkolísané a nervozita se bude pravděpodobně střídat s euforií. V takovém prostředí se zatím české měně nebude asi dařit rychle dobývat zpět ztracené pozice.

Zahraniční forex
Agresivní sázky na to, že Fed vyrazí do boje s koronavirem a sníží již v březnu úrokové sazby o 50 bazických bodů, vyhnaly eurodolar o další figuru výše, takže se obchoduje vysoko nad 1,11. Spekulace na výrazné snížení sazeb byla přitom přiživena jak zprávami finančních médií, že se chystá koordinovaná akce ze strany centrálních bank zemí G7, tak dnešním snížením úrokových sazeb ze strany australské centrální banky (z 0,75 % na 0,50 %).

Dnes dopoledne bude sice např. zveřejněna inflace v eurozóně, avšak zprávy o koronaviru budou opět dominovat. Trhy budou chtít zejména slyšet, zda vypadne něco konkrétního z odpolední telefonické konference ministrů financí G7.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688