Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.01.2020 17:30:13

Macy’s a nejlepší investiční strategie posledních 10 let

Bank of America podle CNBC tvrdí, že nejlepší strategií posledních deseti let byl nákup akcií s vysokým dividendovým výnosem. CNBC k tomu dodává, že nešlo o tradiční dividendové investování, které se zaměřuje na vysoké výnosy, ale také silné rozvahy. To, o čem banka mluví, byl „slepý“ nákup akcií s nejvyšším dividendovým výnosem. Zmiňována byla v této souvislosti i společnost Macy’s. Tato strategie by sice dál podle analytiků fungovat neměla, ale já bych k tomu všem dnes rád přidal pár poznámek.

Dva vysokovýnosové extrémy


Vysoký dividendový výnos je dán tím, že dividenda je vysoko relativně k ceně akcie, a to může mít dva základní důvody: Akcie má relativně slušný růstový výhled, ale je riziková a investoři si tudíž dividend tolik necení, jako u akcií málo rizikových. Nebo jde o akcii s horším růstovým výhledem - kvůli němu si investoři současných dividend také tolik necení, jako u firem, kde se předpokládá vysoký růst zisků a dividend. Tato růstová utlumenost pak jde často ruku v ruce s nižším rizikem, takže to celé ústí v ony dva vysokovýnosové extrémy: Akcie s vysokým rizikem, nebo akcie s rizikem nízkým, ale růstově utlumené.

Někteří investoři mohou kupovat akcie s vyšším dividendovým výnosem jako určitou náhražku dluhopisů. Pak cílí na onu druhou skupinu, ta první by byla v podstatě pravým opakem toho, o co jim jde – výnosy s relativně nízkým rizikem. Jak bylo řečeno v úvodu, Bank of America nic takového nerozlišovala, podle ní kralovala strategie beroucí vše šmahem.

Kam patří Macy’s?

Dividendový výnos Macy’s (měřený na základě očekávané dividendy) nyní podle Morningstar dosahuje asi 8,4 %. O jaký typ akcie jde – vysoké riziko, nebo utlumený růst? Zkusme posoudit její riziko: S&P Global Market Intelligence udává, že pokrytí úrokových nákladů ziskem EBIT je u této společnosti na hodnotě 5,9, celé odvětví jej má na 3,4. Celkové dluhy k EBITDA jsou na hodnotě 4, zatímco odvětví jej má na 2,3. Betu ale má akcie podle Morningstar na hodnotě 1,36, takže riziko je tu podle tohoto ukazatele vyšší, než u celého trhu (a řady maloobchodních firem).

Samotný příběh pak také naznačuje, že o nějakém umírněném riziku tu rozhodně nehovoříme. Obchody jsou pod tlakem (převážně internetové) konkurence, tržby během posledních pěti let klesaly o více než 2 % ročně. Firma se snaží, ale například Jon Younkman její výhled v hezkém zamyšlení na Fool.com nehodnotí nejlépe. Důvod je prostý – ony konkurenční tlaky budou pravděpodobně pokračovat. V prostředí negativního tlaku na tržby se tu tak bude hrát zejména o to, jak moc dokáže firma snižovat náklady a udržet ziskové a zejména cash flow marže.

Za pozornost stojí logika pana Younkmana týkající se toho, jak management firmy nyní přistupuje k financím. Investor tvrdí, že dividenda firmy nemusí být udržitelná a následně se ptá: Jak by jste hodnotili to, že vedení firmy skončilo s odkupy a chce se zaměřit na splácení dluhů? Sám odpovídá, že takový krok neukazuje na zářnou budoucnost, protože pak by firma jednala opačně – zadlužovala by se a kupovala vlastní akcie. Je ale takový pohled relevantní? Všichni přece vědí, že Macy’s je pod velkým tlakem, a já bych tudíž spíše navrhoval jinak formulovanou otázku: Je lepší, když firma v takové situaci co nejdříve omezí odkupy a zaměří se na posilování rozvahy, nebo když bude svými odkupy zoufale předstírat, že se nic moc neděje?

Netvrdím, že můj pohled a otázka je lepší. Alespoň ale vidíme, jak důležité je už to, jak si celou věc zarámujeme. Každopádně výše uvedené jednoznačně ukazuje, že Macy’s je taková vysokovýnosová specialita, kde se kombinují znaky obou zmíněných extrémů – jednak je hodně riziková a zároveň čelí nevalnému růstovému výhledu a možnému osekání dividendy. I když tady je dobré více detailu:

Dividenda ve fiskálním roce 2019 dosáhla podle S&P asi 400 milionů dolarů, firmě přitom po investicích (FCF) zbyla téměř 1 miliarda dolarů. Firma zároveň splatila asi 1 miliardu dluhů (takže onomu FCF muselo celkově trochu pomoci snížení zásob hotovosti v rozvaze). To celé ale znamená, že finance by se musely znatelně zhoršit na to, aby Macy’s musela sáhnout na dividendu – FCF jí totiž převyšuje stále znatelně (více než dvojnásobně).

Jak je to s valuací? Pokud použijeme onu betu ve výši 1,36, požadovaná návratnost se bude pohybovat na 9,38 %. Pokud by firma i nadále vydělávala onu necelou 1 miliardu dolarů FCF a ta patřila akcionářům, současná hodnota takového toku hotovosti dosahuje asi 10 miliard dolarů. Kapitalizace je 4,5 miliardy, tedy méně než polovina. Takový pohled přes FCF tu je ale příliš optimistický. Pokud bychom diskontovali jen stabilní dividendu, její současná hodnota dosáhne 4,3 miliardy dolarů. Můžeme se na to tedy dívat tak, že trh počítá s tím, že Macy’s bude velmi dlouho vyplácet dividendu ve výši nastavené v minulém fiskálním roce.

Takže jsme opět u toho, jak je oněch cca 400 miliard dividendy udržitelných. Pokud by firma držela investice stabilní, šlo by o to, jak se bude chovat provozní tok hotovosti. Tempo jeho pádu se během posledních pěti let znatelně zpomaluje. Pokud by se pak například drželo standardu let 2018/2019, dividenda ještě „vydrží“ asi 7 let. Pokud by opět nabralo na otáčkách, bude to znatelně méně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:44  Moneta: Obchodování bez práva na dividendu - Komentář k firmě Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688