Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.01.2020 16:33:26

A je to tady: Největší světový správce majetku zamával praporem udržitelnosti


Laurence D. Fink je ve světě financí pojmem. Založil a řídí společnost BlackRock, která je se skoro 7 biliony dolarů největším správcem jmění na světě. Nyní Fink sdělil, že BlackRock se bude při rozhodování o investicích bude orientovat hlavně s ohledem na udržitelnost. A to už by mohlo něco znamenat. BlackRock není prvním, kdo se zavázal, že se bude soustředit na ekologické dopady byznysu. Žádný velký investor v USA ale ještě neprohlásil, že je ochotný udělat z toho středobod své investiční strategie, napsal list The New York Times.

Zásadním způsobem by se změnila investiční politika fondu, kterému svěřily své peníze jednotlivci, firmy i správní celky. A dopady by mohly být ještě širší. Rozhodnutí BlackRock by mohlo znamenat tlak na konkurenty, namátkou třeba Vanguard, T. Rowe Price nebo JPMorgan Chase. Proměnit by se tak mohla celá podoba toho, jak korporátní Amerika vůbec dělá byznys, napsal také list.

Fink každý rok píše ředitelům největších společností na světě. V letošním dopise napsal, že firma začne opouštět některé investice, které „představují vysoké riziko v souvislosti s udržitelností“, jako jsou třeba producenti energetického uhlí. O uhlíkové stopě by neměly uvažovat jenom energetiky, ale všechny firmy, a Fink by je k tomu chtěl tímto vybídnout.

„Vnímání se rychle mění a my se podle mého názoru nacházíme na okraji zásadního přebudování financí,“ napsal Fink v dopise, zveřejněném na firemním webu. „Důkazy klimatického nebezpečí vyžadují, aby investoři přehodnotili základní domněnky týkající se moderních financí.“

Nejhorší krize jeho kariéry

BlackRock podle něj také představí nové fondy, které škrtnou akcie orientované na fosilní paliva, a bude tlačit na to, aby firmy přestavily svoje plány, jak fungovat v případě, že se podaří plně realizovat cíl Pařížské dohody omezit globální oteplování na méně než dva stupně. BlackRock bude na základě těchto plánů pak zjišťovat, zda si firma uvědomuje riziko a adekvátně se připravuje na budoucnost.

Pokud jde o řešení společenských problémů, Fink nekráčel vždy mezi prvními a samotný BlackRock byl terčem kritiky průmyslových a ekologických skupin i některých členů amerického Kongresu, že tato témata neprosazuje dostatečně.

Fink, který je v americkém politickém systému na straně demokratů, tedy oponentů současného prezidenta, kdysi v rozhovoru prohlásil, že jde o čisté byznysové rozhodnutí a politika není jeho součástí. V dopise nyní varuje před krizí, která je prý nejhorší za 40 let, co ve financích působí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688