Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.01.2020 14:08:15

Saka: Spirála zkázy ve skutečnosti může být pozitivní externalitou

Evropské banky byly kritizovány za to, jak jsou jejich aktiva vychýlena směrem k obligacím vydaným jejich domácími vládami. Tyto investice totiž během krize v eurozóně posílily vazbu mezi hospodařením a rizikem vlády a bank. Jak ale na stránkách VoxEU poukazuje ekonom Orkun Saka, „vedle špatných důvodů pro investice do domácích vládních obligací existují i důvody dobré.“ A ptá se, zda vedle „spirály zkázy“, která se může roztočit při problémech v hospodaření státu a bank, nemohou mít investice do vládních dluhopisů i pozitivní efekty.

Saka poukazuje na to, že růst investic bank do domácích obligací je vysvětlován několika způsoby. Mezi nejčastěji zmiňované patří možnost, že vlády do těchto investic banky „implicitně samy nutí“. Špatně kapitalizované banky pak podle jiného pohledu mohou navyšovat tyto investice proto, aby „přesunuly riziko z akcionářů na věřitele“. Saka ale tvrdí, že v době, kdy evropské banky nakupovaly domácí vládní obligace, se podobným způsobem chovaly i k domácím korporátním dluhopisům. A takové chování podobnými teoriemi vysvětlit nelze.

To, že banky dávaly přednost i jiným domácím aktivům, podle ekonoma naznačuje, že ve hře je obecnější mechanismus, který ovlivňuje chování bank napříč více skupinami investičních aktiv. A základem tohoto mechanismu může být informační výhoda místních bank. Ty totiž mohou lépe sledovat domácí média, mají větší cit pro domácí dění a v neposlední řadě má jejich vedení osobní vztahy s těmi, kteří dluhopisy vydávají. Tyto výhody se pak mohou projevovat zejména v době větších finančních a ekonomických problémů, kdy domácí banky získávají na domácím trhu nad svými konkurenty ze zahraničí znatelnou informační výhodu.

Podle ekonoma mohou mít méně informované zahraniční banky také větší tendenci k vyvolání paniky na trhu a mohou tak spustit sebenaplňující se proroctví. Tedy spirálu, kdy prodeje obligací vedou k růstu jejich výnosů a ten následně posiluje obavy z udržitelnosti vládních financí. „Našel jsem silný důkaz pro tvrzení, že banky v dané zemi zvýšenou měrou nakupují vládní obligace v době růstu rizika na dluhopisových trzích,“ píše ekonom. Jeho výzkum pak potvrzuje, že právě informace jsou tím faktorem, který stojí za popsaným chováním. A mechanismus fungoval i v době, kdy odezněla krize v eurozóně.

Saka na základě uvedených poznatků tvrdí, že pokud uprostřed krize domácí banky nakupují vládní obligace dané země, jde ve skutečnosti o stabilizační faktor. Pokud by totiž takto nepostupovaly, vláda by mohla úplně ztratit schopnost refinancovat dluhy, kterým končí doba splatnosti. „Úzká vazba mezi vládou a domácími bankami může vytvářet pozitivní externalitu,“ píše ekonom. A dodává, že namísto toho, abychom vnímali strategii domácích bank jako čistě negativní a snažili se ji eliminovat přesunem regulace na nadnárodní úroveň, může být lepší zvyšovat transparentnost. Tedy zlepšovat informovanost všech bank a eliminovat nevýhodu těch zahraničních.

Zdroj: VoxEU


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688