TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.01.2020 15:53:17

Napětí mezi USA a Íránem roste. Expert zhodnotil, jestli hrozí válka

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy americkými od smrti generála Kásima Sulejmáního, který zemřel v Bagdádu po útoku dronu USA, neustále narůstá. Írán ve středu provedl úder proti iráckým základnám, na kterých byli i američtí vojáci. Svět nyní s napětím očekává reakci amerického prezidenta Donalda Trumpa. Lidé se obávají světového konfliktu. Současnou situaci zhodnotil bezpečnostní expert Andor Šándor.

Vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi napjaté, někteří lidé se obávají, že by konflikt mohl přerůst v otevřenou válku nejen mezi USA a Íránem. Tu si ale podle bezpečnostního experta Andora Šándora nepřeje ani jedna země.

 

"Ve Washingtonu určitě nikdo válku nechce. Pokud jde o ajatolláha Chomejního, ten určitě také válku nechce. Problém je, že vidíme ta obrovská srocení lidí, která mohou smést jakoukoliv vládu," reagoval Šándor na otázku, jestli může dojít ke třetí světové válce. Podle něj je důležité, aby někdo měl hněv, který se objevuje u obyvatel nejen v Teheránu, pod kontrolou.

 

Podle Šándora je důležité, aby vláda odolala a nepodlehla tlaku, kvůli kterému by musela jít do akce, kterou by normálně udělat nechtěla. "Pevně věřím, že rozum zvítězí, ale mluvíme o spoustě nekontrolovaných lidí, u nichž může ten rozum být zatemněn těmi projevy, které dnes vidíme," vysvětlil Šándor.

 

V současné chvíli je velmi důležité, jak bude americká vláda reagovat na středeční úder, při kterém Írán vypustil několik raket na základny v Iráku, na nichž slouží i americké jednotky. Donald Trump si podle Šándora nemůže dovolit válku, jelikož v kampani slíbil, že americké vojáky dostane domů.

 

 

Mezi nejhorší scénáře podle Šándora patří, že Spojené státy vyhodnotí reakci Teheránu jako obdobu útoku na Pearl Harbor, pak by byla reakce drtivá.

 

"Nejhorší scénář by byl, kdyby jako v roce 1914, když nikdo nechtěl do války, přesto v Německu a jinde se mohutně stávkovalo a volalo po válce, tak nakonec jsme v ní skončili, trvala přes čtyři roky a měla na svědomí více než 10 milionů lidí," uzavřel Šándor.

 

 

Íránský prezident oznámil, že bude požadovat stažení všech amerických jednotek z Blízkého východu. V případě, že by k takové situaci došlo, také podle Šándora hrozí, že by se mohl vrátit Islámský stát.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688