Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.12.2019 06:18:12, aktualizováno 09:03:08

Kofola – management po oznámené akvizici dokupuje akcie


Minulou středu
 Kofola ČeskoSlovensko, a.s. (dále jen Kofola) oznámila akvizici společností Karlovarská Korunní a Ondrášovka. Cenu přebíraných společností, které loni vygenerovaly v souhrnu tržby 850 mil. a zisk EBITDA 110 mil. , se investoři nedozvěděli. Akcie na rozšíření byznysu firmy pozitivně nereagovaly a včera již dokonce uzavřely nejníže v tomto roce na 279 . Management však po čase znovu nakupoval. 

 

Již dva dny po oznámené transakci v pátek třináctého člen představenstva a šéf divize Adriatic Marián Šefčovič koupil na pražské burze 1 800 akcií Kofola za kurz 284 . Investoval tak do firemních akcií dalších více než půl milionu korun. Jak jsme také dříve informovali, naposledy nakupoval letos v červnu a to za ceny o 5 korun na akcii vyšší. Marián Šefčovič každopádně z managementu patří k největším příznivcům firemních akcií. Se zmiňovaným aktuálním nákupem své portfolio rozšířil již na více než 11 tisíc akcií Kofola.

Včera 17. prosince pak 1 778 akcií Kofola koupil finanční ředitel divize Adriatic Martin Pisklák. Akcie pořídil o korunu dráže, než byl zmiňovaný letošní závěrečný nejnižší kurz. Pikslákovo portfolio se po daném nákupu blíží úrovni 7 tis. akcií Kofola.

Doplnit lze, že již v úvodu prosince nakupoval akcie manažer firmy Karel Hrbek. Za kurz 286 zainvestoval do 1 284 akcií Kofola.

 

Když ji miluješ, není co řešit

Zkrátka společnost Kofola z hlediska zájmu managementu o firemní akcie stále na pražské burze vlastně vybočuje. Podíváme-li se do historie, od vstupu titulu na pražskou burzu již management na trhu v souhrnu nakoupil přes 57 tisíc akcií Kofola. Ve vztahu k aktuální „nízké“ tržní ceně 279 , lze hovořit o částce přibližující se 16 mil. .

Možno však také opět zopakovat, že při historickém pohledu na nákupy nelze aktivitu managementu brát jako vhodný indikátor pro ostatní investory. Management vlastně ve většině případů zatím jen tzv. ředí svou nákupní cenu. Žádných ztrátových prodejů jsme se z jejich strany nicméně nedočkali…

Závěrem ještě možno zmínit nadprůměrnou likviditu. Včera se sice zobchodovaly akci za sotva 3 miliony , v pondělí však vyměnily majitele akcie Kofola za téměř 17,5 mil. , což byl letos vůbec třetí největší objem. Titul se vlastně přibližuje zpět svým dosavadním historickým minimům. Dosud nejnižší závěr na pražské burze akcie Kofola zaznamenaly loni v září na 268 .

Pokud by Kofola v příštím roce zachovala letošní výši dividendy 13,50 , šlo by při současné ceně hovořit o dividendovém výnosu 4,8 %.



Přečtěte si také:

11.03.2024Kofola dokončila akvizici Pivovary CZ Research (Česká spořitelna)
18.01.2024Kofola: Dokončení akvizice sadů na Šumpersku Research (J&T BANKA)
23.11.2023Kofola: Akvizice skupiny Pivovary CZ Group Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688