Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.11.2019 06:11:27

Pražská burza v úterý s největší aktivitou za půl roku, ČEZ na nových minimech

Jak známo pražská burza letos zaznamenává další úpadek aktivity investorů resp. objemů obchodů. Stupňující se regulace si zkrátka vybírá svou daň. Vzhledem k dosavadnímu vývoji by snad již jedině zázrak mohl změnit, že letos pražská burza nevytvoří nové historické minimum zobchodovaných akciových obchodů. Po loňském drobném nádechu tak dojde k překonání dosavadních minim z roku 2017, kdy majitele celkově vyměnily akcie za necelých 139 mld. . Denně tedy v průměru za zhruba 550 mil. .

Zatímco ještě na přelomu dekády nebylo na pražské burze mnoho seancí, kdy objem denních obchodů klesl pod miliardu korun, poslední roky je tomu naopak. Letošek je v tomto směru extrémem. Naposledy zmiňovaný objem pražská burza překonala 28. května, kdy se zobchodovaly akcie za téměř 1,535 mld. . Až včerejší seance mohla konkurovat.

O výraznou část obchodů se postarala aktivita investorů v samotné závěrečné aukci. Stejně jako ve zmiňovaném květnu, své i včera sehrálo pravidelné půlroční převážení indexu MSCI Emerging Market. Snížení váhy domácího trhu na úkor zejména čínského, tak zasáhlo v indexu zařazené emise ČEZ, KB a MONETA.

ČEZ na 20 měsíčních minimech

Akcie ČEZ se již v průběhu dne obchodovaly za 508 a na této ceně nakonec i uzavřely. Jedná se u nich o nejnižší zavírací cenu od března loňského roku. Z hlediska techniky tak indikují prolomení úzkého obchodního pásma z posledních měsíců (cca 510-530 ).

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 měsíců (do 25.11.2019)


Akcie ČEZ vyměnily majitele v závěrečné aukci za 304 mil. , čímž se navýšil jejich celodenní objem na 491 mil. . Akcie banky MONETA v aukci vyměnily majitele za téměř 221 mil. , resp. za 316 mil. za celý den. Lídrem se staly konkurenční akcie KB s celodenním objemem téměř 524 mil. , když v samotné aukci se realizovaly obchody dokonce za více než 388 mil. .

Za zmínku stojí také nadprůměrný objem na akciích O2. Více než v úterý zobchodovaných zhruba 38 mil. titul zaznamenal naposledy před letními prázdninami. Nadprůměrně se poslední dobou obchoduje také s akciemi PHILIP MORRIS a od oznámeného převzetí stále také s akciemi CETV. Zkrátka úterní objem obchodů v souhrnu dosáhl přes 1,46 mld. . Například v porovnání s posledním naopak nelikvidním pátkem (s objemem jen 245 mil. ), se tak jednalo o šestinásobek.

Úterní kurzovní lístek pražské burzy

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688