Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.11.2019 10:43:03

Čína se zaměřuje na ochranu duševního vlastnictví. Přinese to pokrok s USA?

Čína zvýší tresty za porušení práv duševního vlastnictví, čímž chce vyřešit jeden ze sporných bodů v obchodních jednáních s USA.

Podle směrnic vlády vydaných v neděli se bude tato země také zabývat snižováním prahu trestů těm, kteří kradli duševní vlastnictví. Už ale nekomentovaly, co takové kroky mohou znamenat.

USA chtějí, aby se Čína zavázala zakročit proti krádežím duševního vlastnictví a aby přestala nutit americké společnosti, které chtějí podnikat v Číně, vydávat svá obchodní tajemství. Čína chce do roku 2022 omezit časté porušování duševního vlastnictví a plánuje usnadnit obětem přestupků získání kompenzací.

Obě země jednají o částečné dohodě o obchodu a spornější otázky nechávají na pozdější diskuse. Čínský hlavní obchodní vyjednavač minulý týden hovořil o svých plánech reformy státních firem, otevření finančního sektoru a vymáhání práv duševního vlastnictví – tedy hlavních požadavků USA na změnu čínského ekonomického systému.

„Posílení ochrany práv duševního vlastnictví je nejdůležitějším bodem pro zlepšení systému ochrany práv duševního vlastnictví a také největší pobídkou k posílení hospodářské konkurenceschopnosti Číny,“ uvádí směrnice. Místní vlády budou muset posílení práv duševního vlastnictví implementovat, upřesnila.

Minulý týden řekl čínský prezident Si Ťin-pching svému národu, že chce s USA pracovat na obchodní dohodě první fáze, která je částečně založená na „rovnosti“. Což je princip, o kterém americký prezident Donald Trump jen několik hodin později řekl, že jej nesdílí.

"Nemůže jít o jakoby vyrovnaný obchod, protože my startujeme na podlaze a vy už jste na stropě. Takže budeme muset mít mnohem lepší dohodu,“ řekl Trump v pátek v rozhovoru pro Fox News.

Vyjednavači z obou zemí jednají pravidelně ve snaze překlenout zbývající rozdíly, včetně čínských příslibů na nákup amerických zemědělských produktů, ochrany práva duševního vlastnictví a dalšího otevření své ekonomiky zahraničním společnostem. Snaží se také shodnout na tom, jaká cla by konkrétně každá strana jako první v rámci dohody zrušila.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688