Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  12.11.2019 17:08:33

Vláda schválila návrh na zpřísnění kontroly nebezpečných látek, k problematice odpadů se ještě vrátí

Vláda Andreje Babiše na jednání v úterý 12. listopadu 2019 řešila čtveřici zákonů v oblasti odpadového hospodářství, rozhodla ale, že se k této problematice vrátí za dva týdny. Schválila návrh novely zpřísňující dohled nad některými nebezpečnými látkami a zabývala se i plánovaným nákupem vrtulníků pro armádu.

Ministerstvo životního prostředí předložilo vládě k posouzení hned čtyři právní normy, které řeší problematiku odpadového hospodářství: dva zcela nové zákony (zákon o odpadech a zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností) a dvě novely (zákona o obalech a změnového zákona, který upravuje souvislosti v jiné legislativě). Po obsáhlé debatě si členové vlády od ministra životního prostředí vyžádali doplnění některých dalších údajů, a tak byla debata o výsledné podobě návrhů, jež budou předloženy Parlamentu, odložena o dva týdny.

Vláda se zabývala také novelou zákona o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní a souvisejících zákonůstavebního a živnostenského. Novelu vypracoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost kvůli tomu, že je nutné stávající českou legislativu v oblasti kontroly látek, které mohou být potenciálně zneužity k výrobě chemických zbraní, sladit s Úmluvou o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení a s požadavky kladenými na ochranu veřejných zájmů v oblasti CBRN (látky chemické, biologické, radioaktivní a nukleární). Navrhuje proto sladit terminologii či zpřísnit pravidla kontroly pro některé nebezpečné látky, které mohou být potenciálně zneužity jako chemická zbraň, ale podle našeho zákona zatím přísnému kontrolnímu režimu nepodléhají.

Ministři si vyslechli i informaci ministra obrany Lubomíra Metnara o ukončení rozhodovacího procesu na nákup dvanácti víceúčelových vrtulníků pro Armádu ČR. Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody mezi vládou České republiky a vládou USA, která bude uzavřena do konce roku. Jedná se o systém H-1, který se skládá z osmi víceúčelových vrtulníků Venom a čtyř bojových vrtulníků Viper. Nahradit by měly zastaralé stroje ruské výroby. Součástí dohody bude mimo jiné i kompletní vyzbrojení, zajištění přeškolení pilotů a pozemního personálu i zapojení českých firem. Vrtulníky budou dodány v roce 2023, Česká republika za ně zaplatí 14,6 miliardy korun. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva obrany.

Vláda schválila také několik drobných majetkových transakcí, například výměnu objektu, v němž sídlí Obvodní oddělení Policie ČR Letohrad a který je ve správě Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, za jiný, prostorově vhodnější, jenž je v majetku obce Letohrad.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/cz/vysledky-jednani-vlady-12-listopadu-2019-177659/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688