Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.11.2019 17:29:29

Summary: Přílišné nadšení z výsledků zklidnil management BMW potvrzením výhledu

BMW F3Q19

Bavorská automobilka odreportovala za třetí kvartál velice slušná čísla. Tržby meziročně vyrostly o 8 % na 26,7 mld. EUR a konsensus tak překonaly o více než 1 mld. EUR. Skvělé je, že hnacím motorem růstu byl hlavní segment automobilů, jehož tržby poskočily meziročně o téměř 10 % a provozní zisk o nádherných 30 %. Z geografického hlediska se dá říct, že skvělý výkon podaly všechny regiony (dodávky v Číně +10 %). Celkový provozní zisk společnosti dosáhl 2,3 mld. EUR (marže 8,6 %) při konsensu 2,1 mld. EUR. Nečekaně vysoká daňová položka bohužel zbrzdila čistý zisk na akcii, který při 10% meziročním růstu odpovídá predikcím trhu.

Management bohužel nakonec zklidnil přílišné nadšení svým potvrzením výhledu na tento fiskální rok, který počítá se „značným poklesem“ na úrovni zisku před zdaněním. Důvodem je především očekávané zúžení provozní marže ze 7,2 % v roku 2018 do intervalu 4,5 až 6,5 %. Viníci jsou stále stejní – mohutné náklady na výzkum a vývoj a rostoucí regulační nároky.

Akcie mají za sebou v posledních týdnech skvělý růst a po dnešních výsledcích tak jen oscilují kolem nuly.

Societe Generale F3Q19

Včerejší překvapení dodané bankou Intesa se dnes již bohužel úplně neopakuje, stejně však můžeme kvartální čísla od francouzské Société Générale považovat za obstojné. Celkové příjmy banky poklesly meziročně o 8 % na 6 mld. EUR, přičemž trh očekával alespoň o 100 mil. EUR víc. SocGen to však dotáhla v provozních nákladech, které snížila o 4 %. A jelikož se rizikové náklady dle očekávání trhu zvedly o 25 % (mezikvartálně o 5 %), meziroční pokles zisku před zdaněním o 25 % na 1,4 mld. EUR již v podstatě odpovídal konsensu.

Největší přítěží pro tržby byla nepřekvapivě investiční banka. SocGen tady totiž vyklízí pozice, propouští a seká náklady. To se projevilo na příjmech investiční divize klesajících meziročně o 9 %, zatímco jiné banky si chválily silné kvartály (konkurence meziročně +9 %; BNP +15 %). I když FICC segment se ještě jakžtakž snažil (+1 %), v případě akciových trhů to byla hotová tragédie (-20 %). V podstatě jediným segmentem, který předvedl růst, bylo poradenství a fúze a akvizice (+9 %).

Návratnost vlastního kapitálu (ROTE) dostala opět solidní ránu a meziročně se propadla z 11 % na nynějších 6,1 %. Pozitivem na útlumu investičních aktivit jsou nižší rizikově vážená aktiva, která tím dost výrazně pomáhají kapitálové přiměřenosti. Ukazatel CET1 jde mezikvartálně nahoru o 50 bps a dostává se tím nad cíl pro rok 2020 stanovený na 12 %.

Obstojné výsledky kombinované se silnými makrodaty a komentářem od německého ministra financí Olafa Scholzeho k možné bankovní unii popohnaly akcie k 3% růstu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688