Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.10.2019 05:59:03

Mobius: Tenze tu budou i nadále, USA a Čína se ale potřebují

Mnoho čínských firem se přesunulo do zahraničí, aby se vyhnulo dopadu amerických obchodních sankcí uvalených na jejich zemi. V rozhovoru pro Bloomberg TV to uvedl známý investor Mark Mobius s tím, že jejich cílem byl Vietnam, Bangladéš či třeba Turecko. Tedy země, kde se výrobní náklady drží stále nízko a odkud je možné exportovat do Spojených států. Tento proces trvá nějakou dobu a dopad obchodních tenzí na amerického spotřebitele pak díky němu „nebude tak velký, jak se mnoho lidí domnívá“.

Mobius se specializuje zejména na rozvíjející se trhy a je v této oblasti považován za významného odborníka. Na námitku, že uvedené země nemají takovou výrobní kapacitu jako samotná Čína, uvedl, že v některých odvětvích se kvůli tomu tenze skutečně projeví více. Připomněl však, že Čína na současný vývoj také reaguje posunem měnového kurzu a na nově zavedená cla reagovaly i čínské firmy snížením svých prodejních cen.

Jaká je vůbec dlouhodobá budoucnost vzájemných vztahů mezi Čínou a Spojenými státy? Podle investora není výhled právě růžový, protože se dá očekávat, že tenze mezi těmito dvěma zeměmi budou trvat a přispívat k nim může například to, jak se Čína chová v Jihočínském moři či jakou má strategii v Africe. Nejdůležitější roli ale hraje „transfer technologií“. V USA je významné to, že demokraté se spolu s republikány nyní shodují, že k Číně je třeba zaujmout tvrdší postup.

„Na konci dne se ale obě země potřebují,“ uvedl investor. Takže podle jeho názoru se musí snažit o kooperaci, která ale bude s ohledem na popsané zdroje tenzí složitá. Na otázku, jak mají podle něj velké mezinárodní společnosti ve své strategii skloubit americký liberalismus s čínským státním kapitalismem, Mobius odpověděl, že pomoci jim může přesun výrobních kapacit do nějaké třetí země. V této souvislosti poukázal na Indii, která má sama o sobě velký trh, podobně jako Čína. Rozdíl mezi těmito dvěma ekonomikami spočívá samozřejmě v tom, že příjmy jsou v Indii mnohem nižší než v Číně, nicméně z dlouhodobého hlediska jde o významnou zemi. K tomu by americké firmy měly „diverzifikovat své zdroje a trhy“.

Zdroj: Bloomberg TV


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688