Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.10.2019 09:19:16

PPF kupuje CME a Moneta navrhuje mezitimní dividentu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

PPF na cestě k ovládnutí mediální skupiny CME.

ČNB snižuje Monetě SREP kapitálový požadavek o 20 bb na 10,4 %.

Moneta svolává valnou hromadu. Chce odsouhlasit zpětný odkup akcií, zvýšení základního kapitálu a mezitimní dividendu ve výši 3,30 CZK na akcii.

Evropské akcie se budou na počátku seance obchodovat bez jasného směru.

Dnešek bude patřit především americkým makroekonomickým číslům. Budou zveřejněny ceny nemovitostí ve 20 největších metropolích a spotřebitelská důvěra. V Evropě stojí za zmínku jen francouzská důvěra mezi domácnostmi.

Hospodářské výsledky dnes zveřejní přes 40 amerických firem v rámci indexu S&P 500. Těmi budou například General Motors, ConocoPhillips, Mastercard, Pfizer nebo Merck & Co. V Evropě je reportujících společností poskromnu (např. BP, Orange, Pirelli).

Société Générale zvýšila doporučení na Držet pro akcie německého výrobce uhlíkových a grafitových materiálů SGL Carbon.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 uzavřel včerejší seanci na novém rekordu, když si včera polepšil o 0,6 %. Mezi obchodníky obecně panovala optimističtější nálada ohledně budoucího vývoje akciového trhu, když vedle rostoucích šancí na uzavření obchodní dohody s Čínou a sázkám na další uvolňování měnové politiky Fedu i výsledková sezóna přináší solidní čísla. Na svůj čerstvý rekord vystoupaly i akcie Microsoftu v reakci na zprávu, že společnost vyhrála tendr na dodávku služeb pro Pentagon.

I většina akciových trhů v asijsko-pacifickém regionu míří za zisky. Nejvíce si z dnešní seance odnášejí indické akcie, jejichž index roste o 1,2 %. Růsty ostatních burz se pohybují do jednoho procenta. Japonský Topix díky 0,9% zisku vystoupal na 11měsíční maximum. Pouze čínské akcie míří do červeného. Index CSI 300 odevzdává 0,4 %.

CME

Skupina PPF oznámila, že prostřednictvím svých dceřiných společností podepsala dohodu se společností CME o jejím plném převzetí. Hodnota transakce byla stanovena na 2,1 mld. USD. V rámci dohodnutných podmínek bude všem držitelům akcii třídy A vyplacena částka 4,58 USD za jednu akcii. Transakce je podmíněna schválením valné hromady CME, souhlasem Evropské komise a příslušných národních regulátorů. Její završení je očekáváno v polovině příštího roku.

Majoritní vlastník AT&T uvedl, že na valné hromadě zvedne ruku ve prospěch transakce. Získá v hotovosti 1,1 mld. USD a zároveň bude zbaven poskytnutých garancí na dluh ve výši 575 mil. USD. Výsledkem celé transakce po vykoupení minoritních podílů by tedy mělo být 100% ovládnutí CME skupinou PPF. 

Cena za jednu akcii je o zhruba 32 % vyšší oproti ceně z 25. března 2019, kdy CME oznámila proces rozhodování o potenciálních strategických alternativách. Oproti pátečnímu kurzu však byla cena o 1,5 % nižší a v průběhu včerejšího obchodování v USA pak spadla až k 4,41 USD (-5,2 %). Naše cílová cena je pro akcie 5,20 USD za akcii a věříme, že v době završení transakce (cca v půlce 2020) by se této úrovni přiblížila. Z tohoto pohledu tak PPF kupuje zalevno. 

MONETA Money Bank

ČNB na základě přezkumu a vyhodnocení kapitálového vybavení („SREP“) snížila kapitálový požadavek na rok 2020 o 20 bb, podobně jak učinila vloni. S účinností od 1. ledna 2020 bude udržovat celkový SREP kapitálový poměr ve výši alespoň 10,4 %. Vedle toho je Moneta povinna udržovat kmenový kapitál tier 1 ve výši 2,5 % jako bezpečnostní kapitálovou rezervu a kmenový kapitál tier 1 ve výši 1,75 % jako proticyklickou kapitálovou rezervu. S účinností od 1. ledna 2020 bude tedy celkový kapitálový požadavek banky ve výši 14,65 %, resp. od 1. července 2020 ve výši 14,9 %. Představenstvo společnosti Moneta navíc udržuje kapitálovou manažerskou rezervu ve výši 1 % nad úrovní celkového kapitálového požadavku.

Kapitálová přiměřenost k polovině roku činila 16,7 %. Moneta zároveň ke konci září vydala podřízený dluh, čímž se její ukazatel kapitálové přiměřenosti zvýšil o dalších 160 bb. Banka potvrzuje silnou kapitálovou vybavenost.

Představenstvo banky svolává na 26. listopadu řádnou valnou hromadu. Hlavními body jsou schválení programu zpětného odkupu akcií, změny struktury vlastního kapitálu a rozhodnutí o změně o rozdělení zisku, což znamená schválení výplaty mezitimní dividendy. Banka chce navýšit základní kapitál na 10,22 mld. CZK ze současných 511 mil. CZK z emisního ážia a nerozděleného zisku minulých let. Nominální hodnota akcie se zvýši ze současné 1 CZK na 20 CZK. Počet akcií zůstane tedy beze změny. Banka zároveň zamýšlí odkoupit až 11 mil. vlastních akcií. Nabyté akcie budou posléze zrušeny a tomu bude odpovídat i snížení základního kapitálu. Představenstvo navrhuje výplatu mezitimní dividendy ve výši 3,30 CZK na akcii.

Kroky v distribuci akcionářům jsou pro nás pozitivní zprávou. Management již v minulosti prezentoval návrh na minimální dividendu ve výši 6,65 CZK na akcii. Věříme, že finální dividenda bude nakonec ještě vyšší a bude se celkově pohybovat na úrovni 7,0 CZK na akcii. Akcie by dnes mohly na všechny zveřejněné zprávy reagovat růstem. 

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.10.2019Spanilá jízda CME pokračuje (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2019Transakce Monety se skupinou PPF nebude (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688