Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  22.10.2019 12:16:13

Posen: Kryptoměny bez regulace ne, na čele je Švédsko a Čína


Měly by centrální banky zasahovat do světa digitálních měn? Adam Posen, který stojí v čele Peterson Institute, pro Bloomberg TV uvedl, že ano, a to na dvou hlavních rovinách. Za prvé musí tyto trhy regulovat. A chránit tak „průměrné lidi a menší firmy před arbitráží, která by vznikla ve chvíli, kdy by existovaly neregulované trhy“. Za druhé by centrální banky měly zvyšovat efektivitu a bezpečnost trhů s digitálními měnami. Neměly by ale být na tomto poli aktivní „jen proto, že jde o digitální peníze“, které například mohou umožnit posun sazeb do záporných hodnot.

Řada centrálních bank se již o svět kryptoměn živě zajímá a Posen se domnívá, že aktivně by měl postupovat i americký Fed. Za příklad aktivní centrální banky uvedl švédskou Riksbank a čínskou PBoC. Švédsko je přitom vyspělou zemí s vysokými příjmy a sofistikovaným finančním systémem. Je tak v pozici, kdy si může dovolit „trochu experimentovat“ a do karet mu hraje i to, že centrální banka tam má vysokou důvěru. Fed ale může vyčkávat, protože „toto není hra podobná tomu, když se v soukromém sektoru soutěží o první místo“.

„Teoreticky zaměření ekonomové“ podle Posena poukazují na to, že pokud se v některé zemi bude používat pouze digitální měna, která bude pod vládní kontrolou, je možné tohoto stavu využít k posunu sazeb hlouběji do záporných čísel. Posen se ale k takové politice staví obecně odmítavě, protože podle jeho názoru může destabilizovat finanční systém, nutit lidi k přesunu finančních prostředků do jiných zemí a působit další problémy včetně prudkého oslabování měnového kurzu. Je tak podle něj lepší používat k monetárnímu uvolnění jiné nástroje.

Fed by podle ekonoma neměl rozhodovat o tom, kdo by měl být za digitální měny a jejich regulaci vlastně zodpovědný. On sám nyní dohlíží na mezibankovní platby. Jde ale o legislativní záležitost, která by se měla řídit zejména tím, co by měly digitální měny vlastně společnosti přinášet. Bloomberg v této souvislosti poukázal na plány společnosti Facebook na představení vlastní digitální měny. Tu firma prezentuje i jako nástroj snížení transakčních nákladů a způsob, jak dostat finanční služby k těm, kteří k nim nyní přístup nemají. Posen se ovšem domnívá, že k naplnění těchto cílů vedou efektivnější cesty jak v USA, tak po celém světě. Jádrem úspěchu tu je politická a společenská vůle.

Podle jeho názoru by dokonce nebylo vhodné spoléhat se v této oblasti na nějakou „zisky hledající a soukromí porušující společnost“. Nejlépe tyto služby poskytne vláda, i když „i na ni je třeba dohlížet“. Pravým důvodem, proč bychom měli podporovat digitální měny, je zvýšení efektivity v jiných oblastech, uzavřel Posen.

CNBC před několika dny informovala, že Čína plánuje vytvoření alternativy k Libře, na které pracuje Facebook. Právě Librou se údajně nechala inspirovat, její měna by měla být krytá juanem. Podle některých názorů může v těchto plánech Číny hrát významnou roli i geopolitický aspekt, protože Čína je stále závislá na americkém dolaru. RBC Capital Markets tvrdí, že plán Číny postupuje rychle dopředu a pokud Spojené státy odmítnou plány Facebooku, čínská digitální měna by mohla mít otevřené dveře k dominantní pozici v řadě regionů.

Zdroj: Bloomberg TV, CNBC


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688