TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  17.10.2019 21:33:02

Zeman žádá změnu Ústavy. Chce, aby prezident mohl navrhovat zákony

Miloš Zeman by rád rozšířil prezidentské pravomoci. Mimo jiné by chtěl, aby hlava státu mohla navrhovat zákony. Řekl to poslankyni Kateřině Valachové, která předsedá stálé sněmovní komisi pro Ústavu. Aby taková změna prošla, musela by ji podpořit většina poslanců i senátorů. Část pravicové opozice to ale odmítá.

V Česku mohou zákony navrhovat vláda, poslanci, senátoři nebo pražské a krajská zastupitelstva. Hlava státu tuto pravomoc nemá a to by chtěl Miloš Zeman změnit. "Prezident republiky by měl zájem o to, aby prezident republiky měl možnost podávat návrhy zákonů," uvedla poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). 

"Taková nová úprava by platila až pro příštího prezidenta republiky. V každém případě by to umožnilo prezidentu republiky operativně reagovat na situace, kdy politická scéna není schopná se například dohodnout na nějakém návrhu zákona," vysvětluje mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Upravit by se kvůli tomu musela Ústava a to znamená, že by pro změnu musely hlasovat výrazné většiny obou komor Parlamentu. "Ty kompetence, které má prezident, jsou dostatečné, a nemám informace, že by někdo z parlamentu něco takového navrhoval," vyjádřil se premiér Andrej Babiš

Prezidentův nápad podporuje například hnutí SPD. Naopak pro občanské demokraty je nepřijatelný. "Já jsem velmi skeptický k úpravám Ústavy. Dokážu si představit jedinou úpravu v tomto smyslu, pokud mluvíme o prezidentovi, a to je změna přímé volby na nepřímou," prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

"Podporujeme tu myšlenku, aby mohl mít legislativní iniciativu také prezident, protože je přímo volený a má největší mandát od občanů České republiky," tvrdí předseda SPD Tomio Okamura.

Pokud by prezident takovou pravomoc skutečně získal, tak by podle Pirátů musel chodit například na poslanecké interpelace, které by jistě přítomnost hlavy státu oživila, a to i pro diváky z řad veřejnosti. "Sněmovna má už teď problém projednat veškeré návrhy, které se zde za rok objeví," řekl místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal.

Prezident mohl zákony sám navrhovat v době československé federace. Václav Havel toho několikrát využil, ale žádný vlastní zákon neprosadil. V Evropě takovou pravomoc mají polský a bulharský prezident.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688