Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.10.2019 08:06:53

Yardeni: Německou ekonomiku brzdí nová generace, Čína a jeho vlastní politika


Známý ekonom a investor Ed Yardeni si na svém populárním blogu všímá problémů, kterým čelí německá ekonomika. Její výrobní sektor se totiž nachází v recesi a „táhne dolů i zbytek hospodářství“. „Už dříve jsem si všiml, že v německé ekonomice něco nefunguje. Obchodní války mohou být součástí tohoto problému, ale Německo má podobně jako velká část světa problém demografický,“ tvrdí investor s tím, že „malé děti obvykle stimulují spotřebu, staří lidé nestimulují téměř nic“.
 
Yardeni pak poukazuje vysokou závislost Německa na automobilkách. Ty poškozují tvrdší emisní standardy, které zavádí Evropská unie. K tomu se přidává strukturální trend, kdy nová generace už nemusí mít takové zalíbení v luxusních německých vozech, jako měly ty starší. Mileniáni jsou totiž podle investora obvykle minimalisté, které zajímají věci, jako je spotřeba vozu. Na rozdíl od generace Baby Boom tak budou mít větší sklony k nákupu jiných aut a také elektromobilů ve chvíli, kdy zlevní a zvýší se jejich dojezd.

Yardeni si v této souvislosti všímá, že Čína může ve výrobě elektromobilů získávat velký náskok. Globální prodeje aut přitom klesají, svého vrcholu dosáhly v roce 2017 na 86 milionech, za posledních 12 měsíců se pohybují na 76 milionech. V top desítce automobilek seřazených podle podílu tržeb z prodeje elektromobilů je pak jen jedna společnost, která není z Číny. Tou je japonská Mitsubishi.

Je možné, že německé ekonomice pomůže fiskální stimulace? Kancléřka Angela Merkelová v srpnu prohlásila, že potřebu stimulace nevidí, ale „bude reagovat podle nastalé situace“. „Problém je, že vláda chce dát 60 miliard dolarů na novou zelenou dohodu. Ta ale bude ekonomiku spíše brzdit, než stimulovat,“ píše investor. A odkazuje na článek WSJ, ve kterém se mimo jiné uvádí: Výdaje zahrnující například dotace na zelené energie budou financovány příjmy z vyššího zdanění aktivit, které znečišťují životní prostředí. A také z nového systému obchodování s emisními certifikáty.

„Není pravděpodobné, že německá vláda s nadšením přijme doporučení ECB, aby vlády zvážily fiskální stimulaci. A už vůbec nebude uvažovat o Moderní monetární teorii, kterou odcházející šéf ECB Mario Draghi nedávno zmiňoval. Zástupci největší ekonomiky Evropy si vysoce považují fiskální disciplínu,“ uzavírá investor.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688