Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.10.2019 10:46:27

Akciový trh určitě jednou spadne

Trochu silný titulek, ale pravdivý. Akciový trh určitě jednou padne, přesný termín ale nikdo nezná. A také nikdo neví, jak výrazný propad bude. Historie v tomto ohledu příliš nepomůže, je ale každopádně dobré se připravit na paniku.

Přestože všichni víme, že jednou současný býčí trend na americkém akciovém trhu skončí, nikdo nevíme, kdy to bude. A bohužel nám nepomáhá ani historie. Ačkoli se historická data využívají ke zkoumání zákonitostí (či spíše pravidelností) trhu poměrně často, jakékoli přesnější předvídání začátku propadu není možné. Z přehledu medvědích trendů od druhé světové války je patrné, že podmínky na trzích při dosažení vrcholu cen akcií byly velice různorodé.

V současnosti si například investoři asi těžko mohou představit tak levné akcie a zároveň vysoké výnosy dluhopisů jako ve 40., 70. nebo 80. letech, ale i tak v těch obdobích akcie zaznamenaly propady. Fundamenty mohou investorům nabídnout určitý názor na dlouhodobé fungování trhů, ale v krátkodobém horizontu nejsou spolehlivé.

Medvědí trendy a katastrofy

Po dvou velkých propadech od začátku 21. století asi většina investorů čeká, že každý další medvědí trend bude opět znamenat ztrátu alespoň 50 %. Nemusí tomu tak být. Po Velké depresi ze začátku 30. let, kdy trh klesl o 85 % a po pár letech opět o 50 %, se investoři dočkali dalšího výrazného propadu až v letech 1973-1974, kdy trhy ztratily znovu 50 %. Mezi lety 1938 a 1972 byl průměrný pokles hluboký "jen" 27,4 %. Po roce 1974 se další velký pád dostavil až v roce 2000.

Co se týče historie a dat, je možné dohledat prakticky vše. Pouhé poznání podmínek na trhu a fundamentů ale nemusí stačit, když investor nebere v úvahu lidský faktor. Můžeme znát hodnoty P/E, ale neubudeme vědět, jaké ceny jsou v dané době pro investory ještě přijatelné. Základem všeho je pro investora poznání sebe samotného a příprava na možné propady.

Každý investor by měl již před propadem znát svůj rizikový profil i to, kolik toho snese. Provádět zásadní úpravy během propadu již nemá přílišný význam, v té době totiž dominují emoce.

Během býčího trendu by měl investor držet stejný podíl akcií, jaký by držel během medvědího trendu. Propady jsou často rychlé a přicházejí bez varování. Většina investorů si chybně myslí, že budou schopni prodat akcie, když se na trzích spustí panika, ale spoléhat se na to nelze.

Je také dobré držet dostatečné množství peněz v hotovosti, dluhopisech a jiných likvidních aktivech. Průměrný medvědí trend na akciovém trhu po druhé světové válce trval od vrcholu ke dnu více než rok. Kdo chce využít zajímavé ceny po propadech, musí mít k dispozici dostatek peněz mimo akciové pozice.

Další článek: Větší rizika pro českou korunu


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688