Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.09.2019 09:15:04

Víkendář: Oživne opět „vztah, který pozvedl Německo z tyranie a vrátil mu prosperitu“?

Vazby mezi Německem a Spojenými státy slábly už předtím, než se americkým prezidentem stal Donald Trump. Poté ale tento trend ještě nabral na síle. Tvrdí to Politico s tím, že to sebou nese důsledky jdoucí daleko za hranice obou zemí. Čína se totiž snaží posílit svůj globální vliv a podobné je to s Ruskem. „Možná proto se obě strany snaží předstírat, že je vše v pořádku,“ dodává Politico.

„Berlín se natolik obává zhoršujících se vztahů se svým největším obchodním partnerem, že financuje speciální iniciativu nazvanou Wunderbar Together, v jejímž rámci se po celých Spojených státech snaží ukázat, jak jsou si obě země ve skutečnosti blízké,“ píše Politico. Německo je přitom podle něj na Spojených státech závislé jak z komerčního, tak ze strategického hlediska.

Politico se domnívá, že většina běžných Američanů vnímá Německo pozitivně, ale to samé se v obráceném směru říci nedá. Na politické rovině pak mezi oběma zeměmi existuje řada rozdílných postojů jdoucích od otázky Íránu, výdajů na zbrojení až po změny klimatu. A nerozumí ani v oblastech, kde by to ze strategického hlediska dávalo velký smysl. Tedy například ohledně rostoucího globální vlivu Číny.

Politico píše, že by bylo příliš velkým zjednodušením vinit z této situace Donalda Trumpa a jeho útoky na Německo včetně jeho nízkých výdajů na obranu a vysokých obchodních přebytků. Němci proto hovoří o tom, že pro Trumpa není partnerství rovných stran prioritou. Politico ovšem míní, že takové partnerství mezi USA a Německem stejně nikdy nebylo. A tenze mezi oběma zeměmi byly v poválečné historii spíše normou včetně nevraživosti mezi některými jejich vůdci.

Vzájemné vztahy ale utužovali běžní lidé. Němci uznávali, že partnerství s USA je lepší než jiná alternativa. Během studené války navíc v Německu žily miliony Američanů, uzavíraly tam manželství a měly děti. Němečtí studenti chodili zase ve velkém množství na americké univerzity. I to se ale změnilo, nyní je v Německu jen asi 35 000 amerických vojáků a počet studentů mířících z Německa do USA klesl od roku 2009 přibližně o 30 %.

Nedůvěra Němců vůči Američanům podle Politica vzrostla po útocích z jedenáctého září. Německo sice bylo členem Američany vedené koalice v Afghánistánu, ale Berlín odmítal podílet se na válce v Iráku, protože podle něj nebylo dost důkazů, že v této zemi jsou zbraně hromadného ničení. Názor se ukázal jako správný, ale od té doby je na vzájemných vztazích obou zemí patrná hluboká jizva. K jejímu rozšiřování přispívá na německé straně Guantánamo, špionážní aféry a Trumpovy útoky.

Bývalý německý velvyslanec ve Washingtonu Wolfgang Ischinger se podle Politica domnívá, že rozhodujícím faktorem ve vzájemných vztazích obou zemí je nyní Donald Trump. Podle jeho názoru se situace již nemůže vrátit do původního stavu, ale Ischinger stále věří „ve vztah, který jeho zemi pozvedl z tyranie a vrátil jí prosperitu“. Pro Politico dodal, že George W. Bush také nebyl v Německu moc populární. Ale když volby vyhrál Barack Obama, na náměstí v Berlíně se sešlo 200 000 lidí, aby poslouchali jeho projev a „Amerika byla najednou zase populární“.

Zdroj: Politico


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688