Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  30.08.2002 11:00:00

Akcie: Pražská burza ve čtvrtek opět oslabovala, ale intenzita poklesu se ve srovnání se středou...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 30.8.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza ve čtvrtek opět oslabovala, ale intenzita poklesu se ve srovnání se středou citelně ochladila. Index PX-D uzavřel o 0,4% níže na 1.157,7 bodu. Pokles trhu způsobilo trio nejlikvidnějších titulů pražské burzy, Komerční banka, ČEZ a Český Telecom. Aktivita na trhu byla velice malá. objemy obchodů s těží dosáhly 0,5mld . Výše zmíněné tři tituly tvořily více než polovinu celkových obchodů a Komerční banka byla opět nejvíce obchodovaným titulem. Komerční banka spolu s ČEZem zaznamenaly největší ztráty, když oba shodně oslabily o 0,7%. Telekomunikační tituly Český Telecom a České radiokomunikace také zaznamenaly stejné ztráty, když si pohoršily o 0,3%. Proti trhu se pohybovaly akcie Unipetrolu a Philip Morris ČR, které se tak částečně vzpamatovaly ze svých ztrát. Unipetrol si polepšil o 1,1% a Philip Morris ČR vzrostl o 0,9%.
  • Dnes opět nejsou žádné čerstvé domácí informace. Pražská burza tak bude opět hledat inspiraci v zahraničí.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie se včera pohybovaly smíšeně, technologie posílily a blue-chipy zkorigovaly. Index Nasdaq vzrostl o 1,6% a Dow Jones poklesl o 0,3%. Dow Jones srazilo níže snížení investičního doporučení na akcie General Electric. Naopak, lepší doporučení na technologické giganty pomohlo Nasdaqu uzavřít výše. Včera se dařilo hlavně Yahoo a AOL Time Warner. Podobně jako v Evropě byla aktivita na trhu slabá. Dnes budou oznámena data Chicagského PMI. Negativní vliv budou mít i varovné komentáře společností Bell South a Micron Technology.
  • Evropské akcie včera opět uzavřely níže. Důvodem byly horší výsledky Swiss Re, které srazily akcie pojišťoven. Index Eurostoxx50 si pohoršil o 2,3% a index Eurotop300 se propadl o 1,6%. Negativní zprávy zasáhly akcie pojišťoven. Swiss Re oznámila výrazně horší výsledky a konkurenční Munich Re zase překvapila trhy prohlášením, že nemůže dát odhad výsledků hospodaření na tento rok. Tyto zprávy poslaly níže akcie Generali, Zurich Financial a Aegon. Nedařilo se ani akciím Holcim, která oznámila horší než očekávané výsledky hospodaření. Dnes by měly evropské akcie ztrácet v reakci na horší komentáře amerických technologických a telekomunikačních společností.
Komentář ke společnostem

       Unipetrol

      
  • Společnost oznámila konsolidované výsledky zpracované podle IAS. Výsledky byly v meziročním srovnání výrazně horší. Tržby holdingu se meziročně snížily z 36,1mld na 34,4mld . Výrazně propadl provozní zisk společnosti, který dosáhl pouze 300m , když ve stejném období loňského roku to bylo 2,4mld . Zhoršení hospodaření na provozní úrovni způsobil jednak pokles tržeb, ale i nárůst nákladových položek. Čistý zisk Unipetrolu se za první pololetí smrsknul na polovinu z 1,3mld na 630m .
  • Oznámeným číslům přikládáme žádný význam. Trh stejně jako my více zajímají výsledky zpracované podle CAS, které jsou publikovány dříve. Neočekáváme proto, že by akcie společnosti měla na tato data reagovat. Vývoj akcie v posledních měsících určují informace ohledně privatizace společnosti.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688