Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.08.2019 06:20:08

Finanční ředitel banky MONETA přikoupil další akcie, podíl Chase Nominees dále klesl

 

V pondělí odpoledne zveřejněné regulatorní hlášení poodkrylo historicky vlastně teprve třetí nákup akcií ze strany samotného managementu MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Po necelých pěti měsících se k navýšení své pozice odhodlal finanční ředitel banky a člen představenstva Jan Friček. Obchodem si vlastně snížil průměrnou nákupní cenu.

Akcie MONETA se v první polovině prázdni obchodovaly až za 80 , tj. na 3 měsíčních maximech. V pátek 16. srpna se naopak již ocitly na 7 týdenních minimech, což využil zmiňovaný Jan Friček k rozšíření své pozice. Nakoupil 3 850 akcií MONETA za kurz 75,75 , tj. zainvestoval dalších necelých 300 tis. .

Svou pozici tím Friček rozšířil na rovných 10 tis. akcií MONETA. Již na konci března totiž nakoupil 6 150 akcií za kurz 79,90 . Na ty samozřejmě následně inkasoval letošní dividendu 6,15 . Vzhledem k pondělní zavírací ceně akcií MONETA 76,25 se tak při započítání čisté dividendy reálně pohybuje v zisku.

Připomenout lze, že druhým a zároveň posledním manažerem banky, který kdy na trhu nakupoval její akcie, je již jen CEO a předseda představenstva Tomáš Spurný. Učinil tak loni v prosinci, kdy nakoupil 13 200 akcií za kurz 75,40 . Díky akciím přiděleným v rámci IPO v květnu 2016, tak celkem vlastní téměř 88 tisíc akcií MONETA, které lze aktuálně ocenit na 6,7 mil. .

Nizozemská NN Group již není kvalifikovaným akcionářem

Z hlediska posledních aktivit institucionálních investorů lze primárně zmínit po 3 letech snížení pozice pojišťovny NN Group. Ta vlastně držela akcie prakticky od vstupu akcií MONETA na pražskou burzu. V květnu 2016 totiž oznámila podíl 1,54 %. Nyní k 24. červenci již ale oznámila pokles pod procentní hranici, resp. na 0,99 %. Zda akcie MONETA dále prodává, se nyní nedozvíme, když pod zmiňovanou procentní úrovní již nemá povinnost regulátorovi hlásit podíl v bance. Podobný krok učinila i britská investiční skupina Lansdowne Partners. Ta se coby procentní akcionář objevila teprve v úvodu tohoto roku. Počátkem července však nahlásila pokles pod danou hranici, resp. na 0,98 %. Jako zajímavost možno zmínit, že snad jako jediný velký institucionální akcionář tato skupina zainvestovala do akcií MONETA pouze a jen skrze finanční instrumenty CFD (contract for difference).

BlackRock s podílem pod 5 %

Jak jsme již dříve opakovaně informovali, hlavním akcionářem banky MONETA z hlediska nahlášených hlasovacích práv by měla být největší investiční skupina světa BlackRock. Také u ni lze nicméně v posledních měsících vysledovat prodejní náladu, resp. dle zatím posledního hlášení v úvodu prázdnin její podíl klesl již pod hranici 5 %. Do rozhodného data na dividendu skupina letos naopak spíše přikupovala, když se podíl v dubnu vyšplhal až na 5,67 %. Připomenout lze, že BlackRock před zhruba 2 lety disponovala v bance podílem dokonce na úrovni 7,3 %.

Podíl Chase Nominees na novém minimu

Dříve jsme také několikrát informovali, že největším akcionářem je od IPO banky společnosti Chase Nominees. Tedy alespoň z hlediska počtu akcií evidovaných na jejím účtu v Centrálním depozitáři (CDCP). Chase Nominees by však měla být jen tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravovat akcie pro jiné konečné vlastníky. Sama totiž nikdy podíl na hlasovacích právech regulátorovi neoznámila. V tomto směru jsme hlášení mohli zaznamenat jen od J.P. Morgan, která je matkou Chase Nominees.

J.P. Morgan naposledy letos v únoru a březnu předváděla skokové změny vlastnictví v rozsahu zhruba 1,5 až 2,5 %. Naposledy nahlásila regulátorovi na konci března podíl 1,47 %. Na jejím účtu v CDCP lze nicméně dlouhodobě vysledovat násobně větší množství akcií MONETA. Dle všeho tedy také držené pro jiné konečné vlastníky.

Jak ukazuje náš níže uvedený přehled, podíl zmiňované Chase Nominees každopádně ke konci července klesl již pod 14 %. Pro srovnání o měsíc dříve bylo na jejím účtu 14,43 % či například na konci loňského roku ještě 18,35 %.

Největší akcionáři k 31. 7. 2019 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

 

Zdroj dat: MONETA

Nově se v přehledu objevil vlastnicky více než procentní účet Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) s 1,39 %. Tento suverénní národní fond emirátu Abú Zabí však není akcionářským nováčkem banky. Její investice do akcií banky MONETA byly prvotně odtajněny již v červnu 2017. Od loňského června by pak měla ADIA být kvalifikovaným akcionářem, když totiž regulátorovi zatím naposledy nahlásila podíl 1 %. Současné objevení se v přehledu procentních účtů v CDCP tak bude nejspíše důsledkem právě převedení akcií z účtu nějakého správce (custody) přímo na účet ADIA a v mezičase mírného navýšení pozice.

K výše uvedeným přehledům více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688