Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.08.2019 10:57:12

The Economist: Američané nemohou mít vše, je čas na dohodu

Obchodní válka mezi USA a Čínou začala už v roce 2018. The Economist ovšem tvrdí, že dosavadní škody jsou ve světové ekonomice překvapivě malé. Americké hospodářství „zdravě roste“ a zbytek světa „se protlouká za ním“. Nyní ale tento obrázek potemněl poté, co spor mezi oběma zeměmi eskaloval. Investoři se obávají, že vše nakonec spustí recesi a „trhy vysílají varovné signály“. The Economist se domnívá, že pokud se máme recesi vyhnout, musí obě strany učinit kompromis. A jestliže k tomu má dojít, prezident Donald Trump a jeho poradci musí přehodnotit svou strategii. „Možná to ještě nechápou, ale nemohou mít najednou slabý dolar, obchodní konflikt a ekonomický boom,“ tvrdí The Economist.

Na začátku srpna Bílý dům pohrozil, že od září zavede další cla. Čína reagovala tím, že státním firmám nakázala zastavit nákupy americké zemědělské produkce. Ten samý den oslabil kurz její měny. A to zase „nadzvedlo lidi v americké prezidentské kanceláři“. Donald Trump totiž tvrdí, že řada zemí včetně Číny manipuluje se svou měnou a získává tak neférovou konkurenční výhodu. Dokonce z toho obvinil i šéfa ECB Maria Draghiho poté, co ten hovořil o potřebě snížení sazeb. Spojené státy pak oficiálně obvinily Čínu z manipulace s měnovým kurzem s tím, že na tuto její snahu o získání výhody v mezinárodním obchodě budou reagovat. Následně klesly výnosy amerických vládních obligací, protože investoři čekají, že Fed ve snaze udržet ekonomiku u růstu zareaguje na současný vývoj snížením sazeb.

The Economist tvrdí, že Čína v minulosti s měnovým kurzem bezpochyby manipulovala, ale dnes „funguje jiná dynamika“. „Pan Trump chce ekonomický boom, který bude chráněn cly a podpořen slabým dolarem. Když se mu toho nedaří docílit, začne útočit na jiné. Ekonomická realita ale dosažení těchto tří cílů znemožňuje,“ tvrdí The Economist. A vysvětluje, že cla poškozují cizí exportéry a doléhají na růst ve zbytku světa. To tlačí dolů měnové kurzy, protože zahraniční banky ve snaze udržet růst uvolňují svou politiku. Celkový efekt je tím silnější, čím větší je boom americké ekonomiky. Dolar má totiž v takové situaci tendenci posilovat, a to i díky Trumpově politice, ne kvůli nějaké globální konspiraci.

„Pokud tohle americká vláda rychle nepochopí, začne globální ekonomika skutečně trpět,“ píše The Economist. Podle něj již nyní americké firmy omezují investice, protože na ně doléhá nejistota spojená s obchodními válkami. Čína bude možná muset řešit, podobně jako v roce 2015, vážný problém s odlivem kapitálu. V Evropě zase nízké sazby zvyšují zranitelnost bankovního sektoru. Spojené státy i Čína by přitom mohly sáhnout k nástrojům, které byly ještě před nedávnem nemyslitelné. Američané by například mohli přímo intervenovat na dolaru, obě strany by se mohly zaměřit přímo na některé velké nadnárodní firmy tak, jak to již učinili Američané směrem k Huawei. Pokud by se to týkalo bank, nastal by chaos v globálním finančním systému.

Bílý dům si možná představuje, že když bude spor dál sílit, může americkou ekonomiku opět zachraňovat Fed. The Economist ovšem tvrdí, že takový pohled by ignoroval „hluboké obavy“, které nyní vládnou v továrnách, kancelářích a bankách po celém světě. „Je čas na dohodu, protože světová ekonomika toho už moc neunese,“ uzavírá The Economist.

Zdroj: The Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688