Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.08.2019 15:34:17

BoE: S nízkým podílem práce na příjmech je to jinak, než se běžně tvrdí


Již toho bylo hodně napsáno o globálním poklesu podílu práce na celkových příjmech. Mezinárodní měnový fond a OECD se tohoto trendu spolu s rostoucí nerovností obávají a ekonomové spekulují nad jeho příčinami. Hovoří se o vlivu automatizace a robotizace výroby, offshoringu či třeba růstu moci takzvaných korporátních superhvězd. Jenže Germán Gutiérrez z NYU Stern Schod of Business a Sophie Pitonworks z Bank of England tvrdí, že s oním klesajícím podílem práce na celkových příjmech to není ani zdaleka tak jasné.
 
Zmínění ekonomové uvádějí, že pokud kalkulace očistíme o příjmy z nemovitostí a správně započteme příjmy osob samostatně výdělečně činných, obrázek se výrazně mění u řady zemí, výjimkou ale zůstávají Spojené státy, kde podíl práce na příjmech skutečně znatelně klesá. Rozdíl mezi neupravenými a upravenými daty ve skupině významných evropských ekonomik a Spojených státech je zřejmý z následujícího grafu:



Měření podílu práce na celkových příjmech by mělo být v principu jednoduché, nicméně jak podotýkají zmínění ekonomové, praxe se liší, a to zejména vlivem příjmů osob samostatně výdělečně činných. Problémem jsou pak i příjmy z nemovitostí. Zatímco v USA jsou do korporátního sektoru a následně do používaných dat zahrnuty pouze firmy, které daní své zisky jako tradiční korporace, v jiných zemích se praxe liší. Tam totiž data o příjmech ovlivňují i družstva a další organizace, které často vlastní rovněž reality.

Zmíněné problémy s daty se navíc podle ekonomů v čase prohlubují a je proto důležité data očistit. Pokud tak učiníme, zjistíme, že v USA je situace podobná, jakou vidíme na základě neočištěných dat. Nicméně v jiných zemích existují značné rozdíly. „Naše zjištění zpochybňují běžně přijímané tvrzení, že dochází ke globálnímu poklesu podílu mezd na příjmech,“ tvrdí ekonomové. Vývoj ve vybraných zemích zobrazují následující grafy:



Gutiérrez a Piton se také domnívají, že jejich zjištění dokonce zpochybňuje i řadu teorií, které jsou zmiňovány v souvislosti s poklesem podílu práce na celkových příjmech. Pokud by totiž jeho příčinou byla technologické faktory, muselo by k němu docházet plošně a nejen v USA. Proč nacházíme takový rozdíl mezi Spojenými státy a ostatními zeměmi, je pak podle ekonomů tématem dalšího výzkumu.

Zdroj: Bank of England


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688