Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  09.08.2019 09:35:39

ESG: Nová tržní módní vlna, nebo přístup, který dlouhodobě dává smysl?

Společensky odpovědné investování a různé jeho odnože již tvoří nezanedbatelnou součást investičního byznysu, což dokazuje i objem peněz, které do těchto produktů proudí. Má udržitelné investování opravdu takovou budoucnost?

Sociálně odpovědné investování má poměrně široký záběr. Jeho největším problémem je neexistence jasných pravidel, která by určovala, co je to vlastně sociálně odpovědné investování či investování s pozitivními dopady na společnost. Lze se proto setkat s pojmy jako impact investing nebo ESG (environmental, social and corporate governance) investing, společnou ale vždy mají odpovědnost s důrazem na udržitelnost a pozitivní vztah k životnímu prostředí.

Podle zprávy Globální aliance pro udržitelné investice (Global Sustainable Investment Alliance) bylo jen v roce 2018 založeno 290 fondů a ETF s tímto zaměřením. Celkově je nyní pod správou podobných fondů přes 30 bilionů dolarů. Podle agentury Bloomberg tak tvoří třetinu prostředků pod správou a po rozšíření pasivního a algoritmického obchodování v posledních letech jde o další velký trend v oblasti správy aktiv, který nelze ignorovat.

Podle studie společnosti Morningstar se až 72 % investorů v USA "nějakým způsobem zajímá o udržitelné investice", mezi ženami je tento podíl ještě vyšší. Podle průzkumu JPMorgan je až pro 86 % mileniálů udržitelnost investiční prioritou. A tato čísla mohou stále růst s tím, jak bude růst vliv dopadu klimatických změn. Standardy udržitelnosti pro investiční produkty a společnosti se již zavádějí a s tím, jak se bude stále více dařit sociálně odpovědným společnostem a firmám dbajícím o životní prostředí překonávat konkurenci, bude růst i zájem správců aktiv (a následně i pasivních investorů).

Zatím vágní pravidla

Již zmíněným problémem udržitelného investování je poměrně vágní definice. Zaměření se rozprostírá od změn klimatu přes veřejné zdraví po etiku a náboženství. Problém je navíc s kontrolou, a tak se v investičních produktech označených jako udržitelné často vyskytují společnosti, které pravidla udržitelnosti nedodržují. 

 CELÝ TEXT ZDE 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688