Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.08.2019 06:08:01

Pražská burza v červenci potvrdila statistiky, co přinese srpen?

Pražská burza měla v červenci našlápnuto předvést vůbec nejlepší výkonnost za poslední tři roky. Zisky indexu PX se totiž přibližovaly 4 %. Závěr měsíce, resp. řada negativních posledních seancí však redukovaly červencové zisky jen na 1,44 %. Jak už jsme avizovali v minulém měsíčním reportu, každopádně se potvrdilo, že statisticky se v první polovině prázdnin domácímu trhu daří. Nyní tak již pět let v řadě si pražská burza dokázala v červenci připsat zisky. Doplnit lze, že měřeno indexem PX-TR, který zahrnuje i výplatu dividend, si pražská burza v červenci ovlivněna dividendou ČEZ nakonec polepšila o 2,35 %. Od počátku roku tak pražská burza aktuálně celkově posiluje o 12,5 %.

Druhý měsíc v řadě se vítězem staly akcie CETV, které se již vyhouply na 2 letá maxima, resp. atakují tehdejší „maxima“. V případě jejich překonání by se již obchodovaly nejdráže od října 2013. Titul každopádně také s náskokem vévodí letošním statistikám, když si kurzově aktuálně připisuje již přes 70 %.

Druhé místo patří akciím Avast, které měly našlápnuto v červenci překonat zmiňované akcie CETV. Ocitly se totiž na historických maximech 98 , avšak v závěru měsíce se jim právě nedařilo. V domovském Londýně až k takové redukci zisků nedošlo. V Praze své sehrál i forex, když libra je ke koruně nejlevnější za téměř 8 let, když atakuje 28 /GBP.

 

Stupně vítězů v červenci uzavírají akcie KOFOLA, které se obchodovaly na 4 měsíčních maximech. Svou vahou však indexy více pozitivně ovlivňovaly ziskově následující akcie MONETA a VIG. Akcie domácí banky dokázaly před dnešním reportem výsledků vymazat kurzové ztráty po letošní dividendě. Zmiňované akcie pojišťovny neudržely všechny červencové zisky, jelikož se obchodovaly i za 610 . Stejně tak i druhý rakouský titul ERSTE, který v červenci předváděl ještě větší volatilitu. Navíc v samotném závěru v návaznosti na report výsledků zamířil dále níže.

Ve volatilitě v pásmu cca 875-908 pokračovaly konkurenční akcie KB. Uvidíme, zda dnešní report výsledků přinese v srpnu vybočení z postranního trendu. Vymanit se z kurzového přešlapování se nepodařilo ani akciím PHILIP MORRIS a O2.

Zmínit lze také akcie likérky STOCK, které nejprve téměř přišly o letošní zisky, zpráva o navýšení podílu ze strany skupiny Prudential na 10,4 %, pomohlo titulu výše. Propadákem letošního roku jsou stále akcie PFNONWOVENS, které se pokoušejí nalézt podporu u silné technické hranice u 700 .

Hlavní titul pražské burzy akcie ČEZ patřily v červenci k těm nejvolatilnějším. A to nejen díky rozhodnému datu na dividendu v úvodu měsíce, ale také v závislosti především na informace ohledně rozšiřování jádra či nových dlouhodobých maxim cen elektřiny či emisních povolenek. Jejich cenový oddych v závěru měsíce právě zřejmě dopomohl i k jižnímu směrování akcií ČEZ.

Při pohledu na statistiky odhadovat srpnový vývoj není oproti červenci již tak jednoznačné. V posledních 3 letech byl vývoj střídavý, na letošek by tak statisticky připadl pokles. Kromě vlivu zahraničního vývoje by o směrování měly rozhodnout zejména firemní zprávy. V srpnu se totiž, až na čísla od PHILIP MORRIS, završí na pražské burze výsledková sezóna za 2. čtvrtletí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688