CryptoSvet.cz (CryptoSvet.cz)
Investice  |  28.07.2019 17:59:44

Co je svíčkový graf a jeho význam pro obchodování

Co je svíčkový graf a jeho význam pro obchodování

Pokud jste již udělali pár obchodů na krypto směnárnách, svíčkový graf jste určitě viděli. Víte ale, co je svíčkový graf a jaký je jeho význam pro obchodování? Důležité pro obchodování je mít o trhu udělaný přehled, a právě k tomu mohou svíčky dopomoci. V tomto článku vám více přiblížíme jejich význam pro obchodování na trhu.

Seznam kryptoměn s aktuálním kurzem

Svíčkový graf a obchodování

Svíčkový graf je soubor „sloupců“ – takzvaných svíček. Svíčky „Doji“ vznikly už před více než 300 lety a používají se dodnes pro jejich jednoduchost a vypovídací schopnost. Známe dvě základny svíčky, a to medvědí (červenou) a býčí (zelenou) svíčku. Samotné svíčky používají obchodníci i jako signál pro jejich obchodní strategie.

Mohlo by vás zajímat: Důležitost decentralizovaných směnáren

Typy svíček

Než začnete „číst“ grafy a jejich formace, musíte znát jednotlivé svíčky a jejich význam. Doji a marubozu jsou pravděpodobně nejpopulárnější svíčky, které se objevují ve více formacích. Proto si je vysvětlíme předtím, než se pohneme k více specifickým formacím.

Doji svíčky

Doji svíčky jsou důležité, protože samy o sobě poskytují mnoho informací a vyskytují se v několika důležitých formacích ve svíčkových grafech. Doji se vytvoří, když je otevírací cena instrumentu prakticky stejná jako zavírací cena. Délka horního i dolního stínu se může lišit a výsledná svíčka může vypadat jako kříž, obrácený kříž nebo znaménko plus. Samy o sobě jsou doji svíčky neutrální formací. Jakýkoliv sklon k býčímu nebo medvědímu trendu je založen na předchozí price action a příštím potvrzení. Existuje však mnoho typů svíček doji – záleží ??na jejich tvaru.

  1. Doji s krátkým tělem – Tato svíčka naznačuje silný souboj kupujících a prodávajících, přičemž ani jeden z nich nemá větší sílu cenu ať už zvednout nebo snížit. Proto má tato svíčka krátké stíny (shadows) a tenoučké tělo, které znamená, že tento časový úsek se cena uzavírá tam, kde začala.
  2. Long legged Doji – Tato svíčka má téměř stejné stíny nahoře i dole. Odráží velkou nerozhodnost trhu v daném okamžiku. Po poměrně velkém růstu i poklesu cena končí tam, kde začala.
  3. Dragon Fly Doji – Dragonfly doji jsou open, high a close blízké a low vytváří delší spodní stín. Výsledná svíčka vypadá jako „T“ s delším nižším stínem a horním stínem. Dragonfly doji naznačují, že prodejci ovládali obchodování a v průběhu času snížili cenu. Do konce časového úseku kupující potlačili cenu zpět na úvodní úroveň.
  4. Gravestone Doji – Gravestone doji se tvoří, když open, low a close jsou stejné a high vytváří dlouhý horní stín. Výsledná svíčka pak vypadá jako obrácené písmeno „T“ s dlouhým horním stínem a žádným spodním stínem. Gravestone doji naznačují, že kupující dominovali obchodování a během časového úseku zvýšili cenu. Avšak ke konci se prodávající zase vrátili na původní open pozici.

Marubozu svíčky

Pro svíčkový graf je marubozu stavebním pilířem. Může pomoci potvrdit sílu kupujících nebo prodávajících. Marubozu nemá žádný stín a nejvyšší cena a nejnižší cena je reprezentována otevírací a zavírací cenou. Rostoucí marubozu se zformuje, když otevírací cena je zároveň i nejnižší cenou a zavírací cena je nejvyšší cena. To znamená, že kupující ovládli pohyb ceny od prvního až po poslední obchod. Klesající marubozu se formuje, když otevírací cena je rovná nejvyšší ceně a zavírací cena nejnižší. To znamená, že prodávající ovládli pohyb ceny od prvního až po poslední obchodování.

  1. Marubozu s dlouhým tělemDlouhé tělo, ať už býčích nebo medvědích svící, naznačuje velkou kupní / prodejní sílu, kterou daná skupina v tom momentě má. Zatímco dlouhé zelené svíčky jsou obecně vzestupné, hodně závisí na jejich pozici v rámci širšího technického obrazu. Po delším poklesu mohou dlouhé zelené svíčky označit potenciální bod obratu nebo úroveň supportu. Pokud je nákup po dlouhém čase příliš agresivní, může to vést k nadměrnému vzestupu. Na druhé straně dlouhá červená svíčka může znamenat paniku v řadách investorů a mohou následovat takzvané „panic sells“, které jsou stále častější.
  2. Marubozu s krátkým tělem – Tyto svíčky ukazují, že trh buď roste, nebo klesá, daná strana ale má jen malou převahu a vše je poměrně otevřené. Čím kratší tělo má svíčka, tím menší dominanci má daná strana.

Máte zájem začít obchodovat? Přečte si taktéž návod, jak vytvořit své vlastní krypto portfolio.

V následujícím článku si povíme něco více o svíčkových formacích, jejich významu a užitečných signálech pro obchodování, které se z nich dají číst.

Pokud se vám článek líbil a chcete nás sledovat i nadále, můžete nám dát lajk na naší FB stránce. Jestli máte nějaké dotazy nebo si jen chcete pokecat o kryptoměnách a různých novinkách, můžete se přidat na náš discord server.

The post Co je svíčkový graf a jeho význam pro obchodování appeared first on CryptoSvet.cz.

CryptoSvet.cz

Váš česko-slovenský magazín a rádce na bitcoin a kryptoměny. Najdete u nás tipy, návody, recenze, fórum, kurzy, těžba, chat, zprávy a novinky.

Více informací naleznete na: www.CryptoSvet.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688