Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.07.2019 17:24:36

Trhy mají nyní podivná přání

Před lety jsem tu psával o tom, že akcie nereagují na čísla z trhu práce podle jednoho vzorce. Někdy se z dobrých čísel radují, někdy naopak. Záleží na tom, zda je ekonomika v boomu, či zda naopak klesá do útlumu, či dokonce recese. V prvním případě totiž trhy kladou větší důraz na vývoj celého hospodářství a zisků. A lepší data z trhu práce jsou pro ně známkou, že vše jde správným směrem. Pokud se ale situace horší, trhy přepnou uvažování a začne jim záležet hlavně na tom, kam půjdou sazby. A tudíž se radují z horších dat z trhu práce, protože ty pravděpodobnost poklesu sazeb zvyšují. Je to podle mne uvažování tak trochu perverzní, ve stylu „čím hůře, tím lépe“. A nyní k němu mají trhy opět hodně blízko.

Investiční společnost Schwab přichází s grafem, který ukazuje ten samý princip v aktuálním kabátku. První z následujících obrázků ukazuje vývoj amerického akciového trhu a indexu ekonomických překvapení od Citi. Vztah od počátku roku 2017 funguje tak, jak má – čím lepší zprávy, o to lepší nálada na trhu a naopak. Druhý graf ale ukazuje, že od roku 2018 se vztah překlápí a akcie mají celkem silnou tendenci růst v době, kdy zprávy/překvapení jdou dolů. A naopak:


Trh má tedy opět tendenci uvažovat ve stylu „čím hůře, tím lépe“. Bezpochyby opět ve vidině toho, že „hůře“ zvyšuje pravděpodobnost uvolnění monetární politiky a razantnějšího poklesu sazeb. Je to trochu, jako kdybychom doufali, že si způsobíme nějaké zranění, protože pak dostaneme léky na bolest, a uleví se nám od ní. Můžeme se rozplývat nad tím, jak dobré ty léky jsou a jak rychle zaberou, nicméně to nic nemění na tom, že pokud bychom se nezranili, nepotřebovali bychom je. Ať o tom přemýšlím z kterékoliv strany, nedovedu si tento styl uvažování trhů vysvětlit jinak než určitou fetišizací monetární politiky v době, kdy se ekonomice nevede nejlépe.

Podívejme se ještě na současná očekávání týkající se vývoje ziskovosti. Schwab je pro americký a evropský trh shrnuje v následujícím grafu. Není to tak dlouho, co se v USA čekal pokles jen v prvním čtvrtletí, nyní by již podle konsenzu měly zisky klesat i ve čtvrtletí třetím. Pozoruhodná jsou pak očekávání prudkého růstu zisků v Evropě. Graf tak evokuje již dlouholetou tezi, že evropské akcie mají vyšší potenciál díky nižší ziskovosti evropských firem (relativně k předkrizovým maximům) – tudíž vyššímu potenciálu pro růst. Jenže tato teze se stále odmítá odrazit v cenách evropských akcií.

Zdroj: Schwab

Trhy jsou nyní plné spekulací o tom, kdy a nakolik Fed sníží sazby a jak jsme viděli výše, vše někdy přestřeluje do onoho podivného pohledu „čím hůře, tím lépe“. Ten je obecně nebezpečný a dnes dvojnásob, protože monetární politika má relativně nízkou účinnost. Doufejme tak opravdu v to, že americká i globální ekonomika se hladce usadí na svém potenciálu a žádné snižování sazeb, či jiná stimulace potřeba nebude.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688