Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.07.2019 18:45:28

Jaké signály vysílá PE ohledně budoucí návratnosti trhu?


Složitých modelů snažících se predikovat další vývoj na akciovém trhu je řada předlouhá. Za poměrně slušný indikátor ale podle mne (a řady dalších) můžeme považovat staré dobré PE, tedy poměr současných cen k ziskům. Z jednoduchého důvodu: Pokud jsou valuace vysoko, další prostor pro růst cen již je omezen na tahouna ve formě růstu zisků (valuace již o mnoho výše nemohou a naopak mohou mít tendenci klesat). Pokud jsou naopak valuace nízko, mohou ceny akcií růst jednak díky zvyšujícím se ziskům, ale také díky vyššímu poměru cen a zisků (tj. zlepšujícímu se růstovému výhledu a/nebo poklesu rizikových prémií). Jak jsme na tom nyní?

JPMorgan se každé čtvrtletí dělí s investory o rozsáhlý grafický pohled na vývoj na trzích a v něm nalezneme i následující graf. Ten dává do souvislosti PE (jako poměr cen a očekávaných zisků) s návratností trhu v následujících pěti letech. Podle proložené přímky bychom nyní měli čekat návratnost ve výši necelých 10 %. Je dobré si ale všimnout, že v minulosti existoval nejeden případ, kdy podobné valuace byly předzvěstí návratnosti cca nulové.



Podobnou úvahu jako JPMorgan dělají i jiní, včetně Schwabu, který ale používá PE založené na ziscích za posledních 12 měsíců. Ty jsou vyjma recesí nižší než zisky očekávané a toto PE je tudíž vyšší než to výše uvedené. Z následujícího grafu pak konkrétně vidíme, že podle něj a historického mustru by návratnost trhu měla v následujících deseti letech dosahovat necelých 8 %. Což je pozoruhodně blízko toho, co pro pětiletou návratnost předpovídá JPMorgan.



Schwab se s námi dělí i o stejný pohled na vyspělé trhy mimo Japonska a ten říká, že jejich návratnost by měla být znatelně výše než v USA: téměř 11 %:



Čtenář může namítnout, že korelace v grafech mají do dokonalosti daleko, současná situace v ekonomice a na trzích je hodně specifická a minulost u ní může být jen mizerným vodítkem. A bude mít pravdu. Výše uvedeným jsem se spíše snažil říci, že pokud se už rozhodneme obrátit k minulosti, může být to nejjednodušší možná tím nejlepším, co máme k dispozici.

Mimo výše uvedené pak získáme informaci, že mezinárodní trhy by si měly vést lépe než ty americké. Což je, pokud mohu soudit, v souladu s názory řady analytiků a investorů, které se zase zakládají zejména na valuacích. Jak se ale opakovaně ukazuje, například evropské akcie mají nepříjemnou vlastnost tento potenciál soustavně nenaplňovat. Ovšem to už je téma na jinou úvahu. Zde bych ještě rád rozvedl to, co jsem zmínil v úvodu a co by mělo dát rámec možným úvahám o příliš vysokých, či příliš nízkých valuacích:

Valuace, či přesněji řečeno PE, je z fundamentálního pohledu dána výší výplatního poměru (kolik dividend je vypláceno ze zisků), výší bezrizikových sazeb a rizikové prémie (tedy celkově požadovanou návratností) a očekávaným růstem. Výplatní poměry se krátkodobě moc nemění a vysoké valuace by tak měly panovat v prostředí nízké požadované návratnosti (sazeb a prémií) a vysokého očekávaného růstu. Naopak nízké valuace se pojí s vysokou požadovanou návratností a horším růstovým výhledem. Jde o intuitivní věc, ale přece jen je dobré si ji občas připomenout. Třeba s ohledem na to, že současné valuace nejsou rozhodně nízko a tudíž by měly stát na fundamentálně ospravedlnitelných nízkých požadovaných návratnostech a dobrém růstovém výhledu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:17  Deflátor amerického HDP vzbuzuje rozruch ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688