Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.07.2019 06:00:51

Franklin Templeton: Od imitace k inovacím. Technologická odysea na rozvíjejících se trzích


Řada investorů se domnívá, že rozvíjející se trhy pořád vězí v minulosti a obzvlášť to platí v oblasti technologií. Jenomže rozvíjející se trhy už vyspělý svět nejenže nekopírují, ale samy razí cestu a navyšují rozpočty na výzkum a vývoj, domnívají se Chetan Sehgal a Andrew Ness z Franklin Emerging Market Equity. Rozvíjející se trhy v současnosti naprosto jinou třídou aktiv, než když oba tito exporti před 25 lety rozjížděli svoji kariéru, píšou také.

Jenom málo co ilustruje tento vývoj lépe než ústřední role, kterou nyní na rozvíjejících se trzích hrají inovace a použití technologií. Náš výzkum ale také ukazuje, že vnímání potenciální příležitosti v těchto oblastech mnoha investorům nadále uniká.

Zatímco řada investorů očekává, že rozvíjející se trhy půjdou z hlediska rozvoje ve šlépějích vyspělejších trhů, ve skutečnosti pozorujeme něco jiného: firmy na sebe berou vůdčí pozici v inovacích a v oblastech jako e-commerce, digitální platby, mobilní bankovnictví a elektrická vozidla již přeskakují i vyspělejší ekonomiky.

Inovativní firmy přeměňují strukturální slabosti na silné stránky. Prostor pro neotřelé uvažování a zisková řešení je přitom velkorysý, protože firmy nebrzdí utopené investice ve starší infrastruktuře nebo systémech.

Nejostřeji sledovaným příkladem je Čína. Replikace a nápodoba jsou pro tamní firmy minulostí, nahradily je výdaje na vlastní výzkum a vývoj, aby odlišily svoje zboží od západních výrobků.

Nová generace bohatých a technologicky schopných čínských zákazníků začala nakupovat přes mobilní telefony, když zjistila, že v okolí nemají dost obchodů a nákupních center. E-commerce nyní tvoří podstatně větší procento maloobchodních tržeb v Číně než v USA.

Podobnou trajektorii je možné pozorovat u digitálních plateb. Systémy kreditních karet se vyvíjely pomalu, takže spotřebitelé zmigrovali na internetové platební platformy jako Alipay od Alibaby nebo WeChat Pay od Tencentu.

Na příklad u Alipay tvořil loni v prosinci celkový podíl plateb třetích stran zhruba 50 %, zatímco WeChat Pay rovněž držel podíl 35 %. Digitální platby se v Číně staly běžnou věcí a hodnota trhu s digitálními platbami je násobně větší než v USA.

Made in China: Zastaralé stereotypy o vývozech z rozvíjejících se trhů přetrvávají

I když zboží z rozvíjejících se trhů doznalo změn v mnoha oblastech, nedávný průzkum, který uskutečnila skupina Franklin Templeton’s Emerging Market Equity Group, ukázal, že britští investoři jsou nadále na pochybách, pokud jde o hodnotu a kvalitu některého zboží vyváženého z rozvíjejících se trhů, a řada z nich se stále řídila stereotypy typickými pro zboží a služby „Made in China”.

Více než polovina dotazovaných investorů považovala čínské zboží za “levné” (53 %). Někteří je označovali za “špatně regulované” (38 %) a “málo kvalitní” (29 %). Naopak většina respondentů považovala britský export za “dobře regulovaný” (62 %) a “spolehlivý” (57 %). Japonské zboží bylo považováno za “kvalitní” i “inovativní”.

Rozvíjející se trhy kdysi dosahovaly úspěchu jakožto výrobci levných domácích spotřebičů nebo elektronických součástek. Řada těchto ekonomik se už ale nyní dívá výše v hodnotovém řetězci. Čína a Jižní Korea jsou hlavními příklady, faktem ale je, že podíl rozvíjejících se trhů na vývozu zboží s vysokou přidanou hodnotou od začátku 21. století dramaticky narostl.

Tento pokrok probíhá samozřejmě nerovnoměrně a problémy, se kterými se některé země potýkají, bychom nechtěli zlehčovat. Proto se domníváme, že průzkum přímo v terénu a přístup v podobě aktivního investování mají zásadní význam.

Zdroje: Franklin Templeton

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688