Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.06.2019 11:16:14

Američtí výrobci léčiv zvedají ceny. Opět


„Pokud si myslíte, že cena vašich léků odradí lidi od toho, aby si je koupili, tak snižte ceny.“ Tak znělo upřímné varování pro globální farmaceutické giganty ze strany amerického ministra zdravotnictví Alexe Azara.

Podle zprávy investiční banky UBS daly Američané od roku 2012 do roku 2017 téměř dvě třetiny všech peněz, které se celosvětově utratily, na nové léky. 14. června přišla Bluebird Bio s novou genovou terapií na léčbu dědičné poruchy krve, kdy jedna léčba stojí téměř 1,8 milionů dolarů. Krátce předtím švýcarský gigant Novartis nacenil svou genovou terapii spinální svalové atrofie na 2,1 milionů dolarů, čímž se tato terapie stala nejdražší léčbou na světě.

Pobouření nad podobnými zprávami jen zřídkakdy spojuje prezidenta Donalda Trumpa a jeho kritiky ze strany demokratů. Mnozí z nich ale uvítali poslední snahu Trumpovy administrativy donutit výrobce léčiv k tomu, aby v televizních reklamách uvedli ceny svých léčiv.

14. června zasadily velké farmaceutické firmy protiúder. Amgen, Merck a Eli Lilly zažalovaly ministra Azara (který dříve pro Eli Lilly pracoval) a celé ministerstvo, aby toto pravidlo zablokoval. Tvrdí, že kupující zřídkakdy platí plnou cenu, protože pojišťovny a další prostředníci si vybojují značné (a často tajné) slevy.

Přijít na to, jak ziskoví jsou výrobci léčiv, není snadné. Jejich čistá marže ve výši 11 %, menší než u restaurací a pětinová oproti železniční dopravě, se nezdá nijak vydřidušská. Nicméně více vypovídající obrázek získáte, když odečtete náklady na úroky, nájemné a hlavně na výzkum a vývoj – investici, která se odepisuje v čase. Podle nedávné studie Aswatha Damodarana z fakulty Stern School of Business na Newyorské univerzitě jsou pak marže výrobců léčiv 24 %, tj. vyšší než u většiny ostatních sektorů.

Výrobci léčiv přichází s odpovědí, že výnosy z investic z výzkumu a vývoje nejsou už tak dobré, jak bývaly. Na nalezení molekul, které se budou prodávat, musí totiž vynakládat čím dál více. Alternativou je utratit obrovskou sumu za převzetí biotechnologických firem, které už tyto molekuly našly. 17. června Pfizer oznámil, že zaplatí 11,4 mld. USD za Array BioPharmu, která vyvíjí terapie na rakovinu. V dubnu schválil Bristol-Myers převzetí Celgene za 74 mld. USD.

Ať už je pravda o výnosech farmaceutických firem jakákoliv, tyto výnosy by mohly být ještě šťavnatější. Přestože se v minulých čtyřech letech výdaje pacientů a soukromých pojišťoven sotva pohnuly, výroční zpráva poradenské firmy PwC z 20. června předvídá, že znovu porostou. Většina tohoto nárůstu bude právě následkem vyšších cen.

Peter Bach z renomované nemocnice specializující se na léčbu rakoviny Memorial Sloan Kettering se domnívá, že milionové cenovky jsou neospravedlnitelné. Novartis si podle něj vybral pouze takové zdravotně-ekonomické studie, které jeho cenovku podporují. V roce 2012 jeho nemocnice odmítla nabízet pacientům nové léky na léčbu rakoviny od Sanogi poté, co analýza odhalila, že vyšší cena těchto léků není vyvážena lepšími výsledky. Tato francouzská firma je nakonec snížila – ostatně tak, jak radil ministr Azar.

Zdroj: The Economist

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688