Petr Hanisch (AliaWeb)
Plzeň  |  24.07.1998 09:52:20

Vývoj Křišťálového investičního fondu za první pololetí

KŘIŠŤÁLOVÝ INVESTIČNÍ FOND, A.S.

jeho vývoj za první pololetí 1998

  1. Vývoj majetku fondu
  2. Vývoj majetku fondu v prvním pololetí byl poznamenán stagnujícím trendem na burze cenných papírů. Navíc existující majetková skladba cenných papírů neumožnila překonat v daném období index PX-50. Obchodní politika byla proto orientována prioritně na snižování podílu akciového portfolia ve prospěch obligačního portfolia a v posilování instrumentů peněžního trhu s cílem celkově posílit majetkovou stabilitu portfolia.

  3. Vývoj skladby portfolia
  4. Záměr celkově zvýšit stabilitu majetku fondu se daří postupně realizovat, podíl akcií na majetku fondu se podařilo snížit ze 74% na počátku roku na 61% v závěru pololetí. Hlavní obchodní operace na trhu akcií byly prodeje akcií Adamovských strojíren, Bižuterie, Janky Radotín, Plzeňského prazdroje, Severočeských dolů, části podílu v Severočeských teplárnách, prodeje společností Tusculum, Východočeské papírny a dalších, jejichž držení není v souladu s přijatou obchodní politikou fondu. Fond posílil svůj majetkový podíl v Biocelu Paskov, Kablu Elektro, Komerční bance, Unipetrolu, Žďasu a dalších společnostech s růstovým potenciálem nebo předpokladem jejich prodeje v balíku za ceny, které budou odrážet skutečnou fundamentální hodnotu firmy.

    Kladné saldo volných finančních prostředků směřovalo zejména na obligační trh. Podíl obligací vzrostl z počátečních 13% na 21% podíl na majetku fondu. Nákupy se týkaly, s výjimkou swapu státních dluhopisů z krátkodobého na střednědobý s vyšším výnosem do splatnosti, obligací s proměnlivou úrokovou sazbou vázanou na PRIBOR, konkrétně dluhopisů Komerční banky a nově emitovaných dluhopisů Konsolidační banky. Fond také průběžně realizoval operace na trhu Buy-Sell, který je vhodnou alternativou k uložení disponibilních prostředků na termínované vklady, nejlikvidnější části portfolia.

    Zainvestování v přepočtu cca 20 mil. na zahraničních kapitálových trzích do akciových instrumentů se ukázalo jako správně načasované. Výnosnost této části portfolia dosahuje v některých obdobích přes 35% p.a. V průběhu prvního pololetí také fond průběžně využíval nestabilního prostředí na měnovém trhu a kolísání měnového kurzu české koruny ke krátkodobým arbitrážním obchodům. K 30. 6. se zainvestování rozšířilo o 3 mil. DEM.

  5. Hospodářský výsledek fondu

Pozitivní změny struktury portfolia, které jsou v souladu s přijatým obchodním plánem fondu, se zejména v prvním čtvrtletí nepříznivě dotkly vykazovaného hospodářského výsledku. K 30. 6. 1998 hospodářský výsledek dosahuje výše -7 368 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že již jsou smluvně podchyceny prodeje některých významných balíků z portfolia fondu, s jejichž vypořádáním se počítá v třetím čtvrtletí, plánovaná tvorba hospodářského výsledku bude naplněna. Prodeje také pozitivně zasáhnou do vývoje čistého obchodního jmění fondu. Lze očekávat, že představenstvo fondu navrhne na příští valné hromadě opět výplatu dividendy minimálně na úrovni schválené dividendy za rok 1997 ve výši 50 na akcii hrubého. S ohledem na daňovou optimalizaci uplatňovanou v průběhu roku 1997 se současně jednalo o dividendu čistou. Současně je záměrem představenstva fondu navrhnout valné hromadě v příštím roce přeměnu Křišťálového investiční fond, a.s., na otevřený podílový fond s plánovaným otevřením v průběhu roku 2000.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Plzeň:

07.09.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-SPoř.č.: I –173/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)
18.08.1999  Prazdroj prodává pivovar Ing. Čestmír Němec (ČEKIA, a.s.)
02.07.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –128/1999 Petr Hanisch (AliaWeb)
05.05.1999  PŘEDBĚŽNÁ INFORMACE RM-S Poř.č.: I –86/1999 Ing. Jaroslav Šírek (RM-Systém a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688