Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2019 11:21:07

Dokázalo brutální čtvrtletí zničit důvěru investorů?


Více než polovinu poslední dekády Američanům trvalo, než o akciovém trhu začali smýšlet příznivěji. Dokáže teď tuhle důvěru zničit jediné brutální čtvrtletí ruku v ruce s obchodní válkou?

Pro ty, kdo se první polovinou roku snažili nějak proplouvat, může být „ano“ tou nejčastější odpovědí, píše agentura Bloomberg. Je to ale zvláštní doba k odchodu. Index S&P 500 vyrostl za necelých šest měsíců o 11 % a k rekordům mu příliš neschází. Především poslední dobou ale investory mučí něco jiného. Stále zvláštnější extrémy, kterými si trhy den ode dne procházejí.

Pouhé dva květnové týdny se staly prostorem k tomu, aby index volatility CBOE (VIX) strávil nějaký čas jak nad hodnotou 21, tak pod úrovní 15. V jediném měsíci se něco takové nikdy nestalo, ukazují data Bloombergu a OddsStats.

Pro investory do akcií to je zatím dobrý rok, moc býčího optimismu ale neslyším, tvrdí Katie Nixonová, podle které mají ze situace obavy obecně individuální investoři.

Ve společnosti E*Trade Financial Corp., která poskytuje online trading pro retailové investory, si zákazníci za tři měsíce do konce března otevřeli jenom 135.000 nových účtů. To je o skoro 90 % méně než v předešlém čtvrtletí.

Zpátky je mohou držet vzpomínky na výplach z konce loňského roku, ve kterém index S&P 500 ztratil skoro 20 %.

Rychlé peníze si podle některých ukazatelů nevedly lépe. Goldman Sachs v analýze 855 hedgeových fondů zjistila, že čisté zapáčení, což je v tomto odvětví měřítko ochoty riskovat, se nyní nachází pod hodnotami z úvodu letošního roku.

Poznat, kdy nakoupit či prodat, není jednoduché nikdy. Mimořádně těžké to je ale v situaci, kdy se Dow Jones během tří měsíců propadl o 5000 bodů a během tří měsíců, kdy je nabral zase zpátky. Když k tomu dodáme obchodní spor, ve kterém je teď prakticky nemožné odhadnout výsledek, je snazší pochopit, proč se investoři zdráhají se někde zavázat. Na druhou stranu, rizikovým aktivům se dařilo, když napětí v zahraničním obchodu opadalo a vyhlídky globální ekonomiky vypadaly růžověji.

„Je hodně obtížné přijmout za své jediné stanovisko, když jste tak moc závislí na obou pohledech a když tu je taková nejistota, kterou cestou se to bude ubírat,“ tvrdí Alex Dryden z JPMorgan Asset Management.

Jednou z reakcí mohla být snaha redukovat pocit bolesti (ze ztráty). Do burzovně obchodovaných fondů (ETF) s nízkou volatilitou odešlo v prvním čtvrtletí více než 7 miliard USD, ukazují data Bloombergu, více než do jakékoli jiné skupiny.

Solidní příliv (přibližně 2,7 miliardy USD) registrovaly i fondy, které se soustředí na kvalitní společnosti se silným free cash flow a u kterých se očekává, že by se jim v době útlumu nemuselo vést zas tak špatně. Nic to ale není s dluhopisovými ETF, do kterých letos přiteklo více než 40 miliard dolarů, podotýká Bloomberg v článku napsaném ještě před nejnovější Trumpovou salvou v obchodní válce. V ní se nyní otevírá nová fronta. Pětiprocentní clo na dovoz veškerého zboží do USA hrozí nyní Mexiku. A vše je opět trochu jinak.

Zdroj: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688