Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.05.2019 11:02:06

The Guardian: Facebook plánuje svou vlastní kryptoměnu, problémem může být jeho pověst

Společnost Facebook (Investiční tip) plánuje vydání své vlastní kryptoměny. The Guardian tvrdí, že tato „GlobalCoin“ by měla vstoupit na trh v roce 2020 a šéf Facebooku Mark Zuckerberg se kvůli tomu minulý měsíc sešel s guvernérem Bank of England. Nová měna by uživatelům Facebooku umožnila digitální platby v řadě zemí.

„GlobalCoin by umožnil 2,4 miliard uživatelů Facebooku měnit dolary a další mezinárodní měny na digitální měnu. Ta by pak byla používána na nákup věcí přes internet i v obchodech, nebo pro převod peněz bez potřeby mít bankovní účet,“ píše The Guardian. Mark Zuckerberg podle něj také probíral se zástupci amerického ministerstva financí projekt nazvaný Project Libra a se zástupci firem jako Western Union diskutoval o systémech, které by umožňovaly levný a bezpečný převod peněz. A minulý rok se objevily zprávy, že Facebook pracuje na kryptoměně, která by umožňovala převod peněz pomocí aplikace WhatsApp.

Zuckerberg hovoří o tom, že „poslat peníze by mělo být tak jednoduché jako poslat digitální fotku“. K tomu účelu vytvořená kryptoměna by měla být provázána s košem mezinárodních měn, jako je americký dolar, euro a japonský jen. Takový systém by měl bránit nadměrné volatilitě její ceny. Facebook by dokonce mohl digitální měnu používat k proplacení určité aktivity uživatelů, jako například shlédnutí reklamy. Šlo by o podobný systém, jako jsou věrnostní karty některých obchodů.

The Gurdian ovšem podotýká, že Facebook nemá právě nejlepší pověst, co se týče ochrany dat, a firma by tak mohla čelit odporu regulátorů. Ti by se mohli obávat úniku finančních dat uživatelů. Zuckerberg podle Guardianu o celé věci hovořil i s dvojčaty Winklevossovými. Cameron a Tyler s ním vedli právní spory o to, kdo přišel s nápadem na vytvoření Facebooku, dvojčata později založila kryptoměnovou burzu Gemini. Jde o jednu z prvních dvou firem, která dostala souhlas regulátora k vydání kryptoměny provázané s kurzem dolaru. The Guardian tvrdí, že celý projekt na vytvoření kryptoměny Facebooku by měl stát asi 1 miliardu dolarů a jednání o něm byla vedena i se společnostmi Visa a Mastercard.

Zdroj: The Guardian


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688