Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.05.2019 09:43:53

Kofola ve čtvrtletí hlásí vyšší provozní zisk


Kofola ČeskoSlovensko říká, že zvýšila tržby v prvním kvartálu tohoto roku o 7,6 % na 1,29 miliardy . Hodnota ukazatele EBITDA vzrostla o 12,2 % na 118 milionu . Za výsledkem stojí především růst na československém trhu ve strategických kanálech Gastro a Impuls a nadstandardní výkon v adriatickém regionu, uvedla ve středu večer firma, která v prvním kvartálu prodala polskou společnost Hoop Polska. Akcie společnosti na výsledky reagovaly ve čtvrtek ráno růstem o 1 %.

„Máme skvělá čísla a to zejména díky našemu soustředění na rozvoj businessu v gastru a impulsu, jejichž podíl na celkových tržbách k naší spokojenosti neustále roste,“ uvedl Jannis Samaras, generální ředitel skupiny. „Z výborného výsledku v prvním kvartálu soudíme, že máme dobře nakročeno splnit i celoroční cíle.“

Agentura Reuters uvedla, že čistá ztráta skupiny se v prvním čtvrtletí prohloubila, když dosáhla 52,5 milionu proti ztrátě 38,6 milionu před rokem. Kofola se ale proti tomuto vyjádření ohradila. "Čistá ztráta Kofoly je 66 mil. proti ztrátě ve výši 68 mil. v loňském prvním kvartálu a došlo tedy k jejímu snížení. Je obvyklé uvádět čistý výsledek dohromady z pokračujících i nepokračujících činností, když nepokračující činnosti jsou vykazovány pouze na úrovni čistého výsledku," upozornila společnost v e-mailu, který má Patria Finance k dispozici.

Československý trh vygeneroval v prvním kvartálu výnosy meziročně vyšší o 4,1 %. V segmentu HoReCa Kofola v ČeskoSlovensku v prvním kvartále zaznamenala historicky rekordní tržní podíl, na Slovensku poprvé překonala hranici 40 % s výrazným přispěním čepované Kofoly. Mezi další zprávy ze slovenského trhu patří vedle rostoucích tržeb i zahájení prodejů a spuštění marketingové kampaně pro přírodní minerální vodu Kláštorná Kalcia.

Adriatický region přinesl pozitivní výsledek, když skupina na tomto trhu dosáhla dvojciferného růstu tržeb. Za růstem ve výši 12,5 % stojí především prodeje minerální vody Radenska, ale také chorvatské minerální vody Lipički Studenac, uvedla také Kofola.

Oba výše zmiňované regiony, československý a adriatický, vygenerovaly 87,3 % celkových tržeb skupiny.

Kofola v březnu dokončila prodej firmy Hoop Polska, a tak poprvé reportuje své výsledky z pokračujícího byznysu, tedy bez započtení hospodaření společnosti Hoop Polska, který je ale do 18. 3. 2019 stále součástí skupiny a konsolidován.

Představenstvo společnosti dále doporučilo valné hromadě, aby za rok 2018 schválila dividendu ve výši 13,50 /akcii před zdaněním, což představuje dividendový výnos 4,5 %. Valná hromada je svolána na 5. června 2019.

Akcie společnosti Kofola stouply od začátku roku na pražské burze o zhruba 6 %.

Zdroje: Kofola, Patria.cz, Reuters

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688