Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.05.2019 13:07:29

Recese v USA je už za rohem čistě proto, jak dlouhá je současná fáze expanze


Expanze americké ekonomiky začala v červnu roku 2009 a nyní už je pravděpodobné, že svou délkou překoná poválečný rekord. Toho bylo dosaženo mezi březnem 1991 a březnem 2001. Přirozeně se tak množí úvahy o tom, zda mimořádná délka současné expanze neznamená rostoucí riziko recese. Franck Portier, který působí jako profesor ekonomie na University College London, se domnívá, že odpověď je zřejmě kladná.

Podle průzkumu National Association for Business Economics má 10 % ekonomů za to, že recese přijde již v tomto roce, ale 42 % z nich vidí její příchod v roce 2020. Jiní ale tvrdí, že délka expanze nijak nesouvisí s pravděpodobností recese. Portier ovšem říká, že jeho výzkum ukazuje opak. Ekonom na základě analýzy dat z období po druhé světové válce tvrdí, že „existuje konzistentní důkaz vztahu mezi stářím expanze a pravděpodobností recese“. Například u expanzí, které trvají jen pět čtvrtletí, je tak pravděpodobnost recese asi 10 %. Nicméně u expanzí trvajících 35 čtvrtletí se již pravděpodobnost zvyšuje na 30 – 40 %. Pravděpodobnost recese do dvou let je pak v prvním případě 25 – 30 %, zatímco ve druhém již 50 – 80 %.

Detailnější pohled na závislost pak ukazuje, že v období mezi 8 – 25 čtvrtletími expanze je vztah mezi její délkou a pravděpodobností recese negativní. Podle ekonoma to může být odrazem toho, že v tomto období má expanze „nejhlubší kořeny“. Po něm má ale ekonomika tendenci prohlubovat nerovnováhy a tudíž se vrací negativní vztah mezi délkou expanze a pravděpodobností recese.

Portier také nachází důkazy pro tvrzení, že „propad zasévá semeno boomu a naopak“. Tento pohled říká, že během expanze se hromadí nerovnováhy, které mohou mít finanční povahu či mohou přicházet z reálné ekonomiky. Zástupcem první skupiny mohou být příliš vysoké dluhy, zástupcem druhé zase nadměrné investice do výrobních kapacit. Právě tyto mechanismy pak mohou vysvětlovat, proč pravděpodobnost recese roste s tím, jak expanze stárne.

Tento vztah ale nelze chápat deterministicky – nelze hovořit o tom, že po určité době trvání expanze je pravděpodobnost recese 100 %. Nicméně v současné době existuje podle ekonoma řada důvodů k obavám, včetně zpomalení čínské ekonomiky či inverze výnosové křivky. A i bez těchto vnějších faktorů sama délka expanze naznačuje, že pravděpodobnost recese v následujících dvou letech je větší, než byla před rokem nebo dvěma.

Zdroj: VoxEU


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688