Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.05.2019 06:06:05

Termíny letošních dividend na BCPP aneb kompletní přehled včetně zdanění


Ze čtrnácti pravidelně sledovaných akciových emisí obchodovaných na pražské burze se letos akcionáři dočkají dividendy od většiny, resp. nejspíše hned od jedenácti. Oproti loňsku se „nabídka“ rozšířila o Avast. Poté, co naposledy v pátek podrobnosti ohledně letošní dividendy dále poodkryla nápojová KOFOLA, zbývá k plnému doplnění letošního dividendového kalendáře již jen informace od ČEZ.

O nevyplacení dividendy letos již rozhodla slovenská TMR, v plánu požitek zatím nemá opět ani mediální CETV a změnu v dividendové politice dle všeho nelze čekat ani od výrobce netkaných textilií PFNONWOVENS. Ten společně s ČEZ zatím také nestanovil termín letošní valné hromady. Setkání akcionářů se nicméně ze zákona musí uskutečnit nejpozději do 30. června. Jak známo některé společnosti již valnou hromadu letos uspořádali, resp. jejich akcie prošly již také rozhodným datem pro nárok na dividendu.

Nápojová KOFOLA již dříve avizovala, že i přes loňskou ztrátu hodlá díky vytvořenému „kapitálovému distribučnímu fondu“ letos vyplatit akcionářům dividendu 13,50 . Loni plánovala obdobnou výši, hlasy majoritního akcionáře nakonec rozhodla vyplatit dokonce 16,20 . Letos snad již k obdobnému excesu nedojde, aby se vlastně akcie obchodovaly na pražské burze několik dnů bez nároku na dividendu, teprve následně valná hromada rozhodla o její jiné než očekávané výši. KOFOLA nicméně také letos pokračuje, bohužel jako i řada jiných firem obchodovaných na pražské burze, v nesmyslné praxi, kdy rozhodné datum pro nárok na dividendu předchází právně rozhodující valné hromadě.

KOFOLA svolala valnou hromadu na 5. června. Nárok na navrhovanou dividendu stanovila již na 29. května. Vzhledem k vypořádání na pražské burze v čase T+2, se naposledy s nárokem tedy bude titul obchodovat naposledy v pondělí 27. května (o den později je již tzv. ex-date).

V květnu se každopádně dočkáme rozhodných dnů pro nárok na dividendu také od dalších společností. Prvotně od ERSTE, kde akcionáři mají na valné hromadě 15. května posvětit navrhovaných u banky rekordních 1,40 EUR (36 ). Rozhodné datum pro nárok je navrhováno následně na 21. května. Naposledy se tak titul bude obchodovat s nárokem v pátek 17.5. Druhý rakouský titul VIGvalnou hromadu naplánovanou na 24.5., resp. rozhodný den pro navrhovanou jednoeurovou dividendu na 28.5. Akcie pojišťovny se tak naposledy s nárokem budou obchodovat v pátek 24.5.

Mezi zmiňované rakouské tituly se ještě z hlediska nároku v květnu vklíní Avast. Softwarová firma stanovila rozhodný den pro nárok na 0,086 USD (2 ) na 24.5.

Následně v červnu se dočkáme valné hromady O2, která nabídne třetí rok po sobě výplatu celkem 21 (z toho opět 4 díky rozdělení emisního ážia). Titul se vlastně bude rovněž obchodovat na pražské burze od pondělí 3. června bez nároku na dividendu aniž by byla právně schválena. Valná hromada se totiž uskuteční až následně v úterý 4. června.

Zdanění dividend aneb letošní atypičnost u KOFOLY

V souvislosti nejen s O2 možno zmínit daňovou problematiku. Obecně platí, že fyzické osoby dostanou vyplacené dividendy automaticky zdaněny. Společnosti se sídlem v ČR za ně automaticky odvedou, resp., srazí 15 %. Od zmiňovaných rakouských společností se však akcionáři dočkají výrazně „ořezanější“ dividendy, vzhledem k tamní 27,5 % dani. Řešením zmírnění rakouské daňové zátěže je jedině následné požádání o refundaci, což se však vzhledem k poplatkům vyplatí jen při větších částkách. Výplata emisního ážia pak v ČR není daňově zatížena, tzn. zmiňované vyplácené 4 na akcii od O2 dostane akcionář v plné výši.

Naprostou atypičností bude letos výplatadividendy“ od společnosti KOFOLA. Vzhledem k tomu, že se nejedná o rozdělení zisku, ale vlastně distribuci fondu ze snížení základního kapitálu, bude srážková daň vypočtena v návaznosti na základ daně po odečtení nabývací ceny. Akcionáři nápojové firmy tak budou muset čestným prohlášením sdělit administrátorovi výplaty (České spořitelně) nabývací cenu svého podílu.

Likérka STOCK již letos dividendu jednou vyplácela. Jednalo se nicméně o finanční dorovnání z hospodaření za předchozí rok. Očekávat lze v brzké době oznámení výše tradiční mezitimní dividendy, včetně rozhodného data pro nárok. Termín výplaty je již přitom stanoven na 22. června.

Za zmínku stojí jistě dividenda od solární E4U. Vlastně firma s nejstabilnější dividendou na pražské burze, přestože její hospodaření se neustále zlepšuje. O „zadržování ziskůE4U jsme již před pár dny psali v článku „Solární E4U loni s rekordním ziskem, dividendu však opět nezvýší“. Od firmy vyplácených 5,60 by vlastně letošní dividendovou sezónu mělo uzavírat, když rozhodné datum je navrhováno až na 24. září.

K výše uvedenému přehledu pro úplnost zmínit, že na burze RM-Systém dochází k vypořádání on-line. Zde je tedy možno jednotlivé tituly s nárokem na dividendu kupovat ještě i v rozhodný den (RD) pro nárok. Jak též plyne z článku, zejména u domácích společností musí dividendu a podmínky její výplaty vždy schválit nejvyšší orgán společnosti – valná hromada. Některé výše uvedené údaje jsou tak do té doby pouze návrhem managementu…






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688