Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.04.2019 08:19:14

Nízké valuace finančního sektoru – příležitost nebo hodnotová past?

Zplošťování výnosové křivky a její následná inverze vyvolaly negativní tlak na akcie ve finančním sektoru. Ten si tak během posledního roku vedl hůř než celý trh. Podle investiční společnosti se tak zdá, že jeho valuace jsou nyní atraktivní, ale toto zdání nemusí být dobrým důvodem k investicím. Je totiž namístě se ptát, zda jde skutečně o příležitost či fundamentem ospravedlněné stlačené valuace.

Finanční sektor je podle Schwabu tvořen „sběrači aktiv“, kterými jsou například banky, a „ochránci aktiv“, kterými jsou pojišťovny. První skupina si vedla relativně lépe a minulý měsíc se držela jen těsně za trhem. Větší část celého sektoru ale trpěla tím, že dlouhodobé výnosy obligací se dostaly pod výnosy krátkodobé. Nejde o žádné překvapení, protože sběrači aktiv je hromadí s tím, že vyplácené úroky se řídí sazbami krátkodobými, zatímco úrokové příjmy se odvíjí od výše sazeb dlouhodobých.

Ned Davis Research tvrdí, že finanční sektor si během sedmi období, kdy došlo k překlopení výnosové křivky, vedl hůř než trh v pěti případech. Konkrétně šlo o období jednoho roku před inverzí. Nedávný vývoj přitom stlačil PE sektoru na hodnotu 11,5, zatímco patnáctiletý průměr dosahuje hodnoty 12,5. PEG poměr dosahuje hodnoty 0,8, což je blízko nejnižší dosažené hodnoty od roku 1996.

Yardeni Research zase uvádí, že finanční sektor nyní představuje nejnižší podíl na celkové kapitalizaci trhu od roku 1970. Schwab k tomu dodává, že není pravděpodobné, že by význam tohoto sektoru klesl obdobným tempem. Podle analytiků společnosti se zdá, že tento sektor stále pronásledují vzpomínky na poslední recesi a kolaps realitního trhu. Dnes je ale velmi rozdílný od toho, jak vypadal v roce 2007. Jeho rizikovost je i díky vyšší kapitalizaci snížena.

Finanční sektor je navíc jedním ze čtyř, u kterých se čeká meziroční růst zisků z prvního čtvrtletí. Nedá se sice očekávat, že by se v dohledné době snížila jeho citlivost na překlopenou výnosovou křivku, ovšem Schwab radí investorům, kteří jsou v tomto sektoru podvážení, aby využili současných valuací a jeho váhu zvýšili, protože současná situace se zdá být „docela atraktivním bodem pro vstup“.

Zdroj: Schwab


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

17.08.2022Akcie se skutečně nízkými valuacemi Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688