Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.04.2019 16:00:53

SpaceX vesmírnou symfonii ještě vyladila, tentokrát dostala i zaplaceno

Vesmírná společnost SpaceX předvedla symfonii na kterou by i sám Mozart mohl hledět s úžasem. Saúdskoarabský satelit Arabsat 6A se tak dostal bezpečně do vesmíru a společnost SpaceX ukázala, že již tak dechberoucí instrumentální souhru lze ještě o chlup vyladit.

Dlouho očekávaný druhý let rakety Falcon Heavy odstartoval v noci na dnešek z floridského Mysu Canaveral. Poprvé šlo o komerční let této rakety, předchozí testovací odpal z února minulého roky vynesl na oběžnou dráhu kolem slunce červený elektromobil Tesla Roadster Elona Muska. Poprvé se také na silnější verzi Heavy představila nová vylepšená verze block 5, předchozí mise probíhala s verzí block 3. Block 5 přínáší dlouhou řadu vylepšení, z nichž většina je namířena ke zlepšení opětovné použitelnosti. Zatímco předchozí verze umožňovaly použít raketu 2-3x, block 5 je podle Muska možné použít s minimální údržbou mezi jednotlivými lety až 10x.

V nákladovém prostoru raketa namísto Tesly vynesla telekomunikační saúdskoarabský satelit Arabsat 6A, který se tak úspěšně dostal na geostacionární oběžnou dráhu Země.

Zajímavý pohled naskytla SpaceX při oddělení a následném synchronním přistání bočních stupňů. Osm minut od startu pomocné rakety přistály v areálu Musy Canaveral stejně, jako tomu bylo i loni. Bonusovým zdarem oproti předchozímu letu bylo úspěšné přistání centrálního stupně. Tento stupeň přistával na mořské plošině OCISLY, která se nacházela přibližně 645 km od pobřeží. Přestože při přistávání vypadl obraz, SpaceX potvrdila úspěšné přistání, které následně potvrdila obrazem. Komentátoři ze společnosti SpaceX to označili za "obrovský úspěch".

"Falcon přistál," napsal na svém twitteru Musk a přidal i fotografie všech tří stupňů zpět na Zemi.

Loni se centrální stupeň rakety Falcon Heavy po startu neplánovaně zřítil do Atlantského oceánu. Podle Muska při návratu tohoto stupně došlo palivo, které bylo nezbytné pro zpomalení a řízené dosednutí. Na hladinu oceánu narazil zhruba sto metrů od přistávací plošiny rychlostí asi 500 kilometrů v hodině, uvedl Musk.

Pro firmu SpaceX byl tento let velmi důležitý pro certifikování rakety pro americké úřady. Díky tomu se můžeme dočkat v brzké době dalšího letu rakety Falcon Heavy. Pravděpodobně však tato raketa nikdy nebude certifikována pro lety s lidskou posádkou. Ne snad, že by o tuto možnost NASA nestála, avšak jde o rozhodnutí SpaceX, která v součané době vyvíjí novou raketu. První část lodi

Starhopper se poprvé krátce vznesla v minulém týdnu. Následně byl však motor Raptor odmontován a analyzují se data. V brzké době by však měla tato část dostat 3 motory Raptor a postupně provádět vyšší skoky až do výšky 5 km. Společně s druhou částí Starship, by tato raketa měla za cíl oblet měsíce a eventuálně také přistání na Marsu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688