Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.04.2019 14:17:22

Hrozí „nová studená válka“. Jak by se s ní firmy vypořádaly?


„Mezi největší obavy současnosti patří rostoucí tenze mezi Spojenými státy a Čínou. Můj výzkum ukazuje, že řada vrcholových manažerů v této souvislosti uvažuje o možném vzniku nové studené války. V ní by byl svět opět rozdělen do dvou sfér vlivu, jejich centry by byly Spojené státy a Čína,“ píše na stránkách Harvard Business Review Michael Witt. Takový scénář by pak pro mezinárodní firmy znamenal palčivý problém, protože by musely řešit, jak se stavět ke svým aktivitám v oblasti druhé sféry vlivu.

Witt tvrdí, že hlavní teorie mezinárodních vztahů hovoří o tom, že globalizace potřebuje nějakého hegemona, který by vytvářel pravidla pro všechny a zajistil jejich dodržování. Pokud tento hegemon zmizí, dochází k destabilizaci. A stále více se zdá, že Spojené státy jsou takovým upadajícím hegemonem, kterého Čína dohání v nejedné oblasti.

Vedení firem si tohoto vývoje pozorně všímá. Witt konkrétně tvrdí, že tři čtvrtiny respondentů z výrobního sektoru po celém světě věří, že scénář nové studené války je pravděpodobný. Ve službách tomu tak bylo asi u poloviny dotázaných. Pokud by se tento scénář skutečně naplnil, korporace mají v principu dvě volby. Za prvé, z některých zemí a regionů se úplně stáhnou. Taková strategie by výrazně snížila rizika, ale také by se projevila na globálním tržním podílu a finančních výsledcích. Pro řadu firem by takový krok znamenal úplnou změnu výrobních řetězců, protože Asie jim nyní dominuje a v případě nové studené války by pravděpodobně patřila do sféry vlivu Číny.

Druhou možností jsou aktivity v obou sférách vlivu, ovšem prováděné na decentralizované bázi. Jednotlivé dceřiné společnosti by získaly větší autonomii, někdy by musely nastat i změny ve vlastnických vztazích tak, aby firma nebyla považována za nepřátelskou. Tato strategie by sice zachovala globální dosah korporací, ale na implementaci by byla složitější. A její proveditelnost by záležela na několika klíčových faktorech.

Za prvé, lokalizace by v některých případech nemusela být ekonomicky výhodná. Za druhé, firmy by mohly narážet na zákonné bariéry nebo by dokonce mohlo dojít k vládním útokům na jejich majetek. Takové útoky by mohly být prováděny například formou různých pokut nebo by mohlo přímo proběhnout znárodnění. V neposlední řadě pak tato strategie závisí na možnosti repatriovat zisky vydělané v dané zemi či sféře vlivu. Witt tak dochází k závěru, že pokud by se skutečně naplnil scénář nové studené války, řada firem by pravděpodobně volila omezení svých operací namísto pokusů o decentralizaci a lokalizaci.

Zdroj: HBR


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688