Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.04.2019 22:59:14

2. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Hlavní akciové indexy v USA zakončily úterní obchodování poblíž nuly. Po silném pondělním růstu si investoři vybrali lehčí oddechový čas, index Dow poslaly do mírné ztráty mimo jiné horší hospodářské výsledky společnosti Walgreens Boots Alliance. Mimořádně silný den mají za sebou kryptoměny v čele s bitcoinem.

Index Dow odepsal 0,30 % na 26 179,13 bodu, index S&P 500 zakončil prakticky beze změny (+0,05 bodu) na 2 867,24 bodu a technologický index Nasdaq Composite posílil o 0,25 % na 7 848,69 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,30 % na 13,36 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA sestoupil o tři bazické body na 2,47 %.

INVERZNÍ VÝNOSOVÁ KŘIVKA: VE HŘE JE RECESE, ALE I DALŠÍ RŮST CEN AKCIÍ

Bitcoin v úvodu dne přidával přes 20 %, nakonec posílil o zhruba 14 %. Podle analytiků byla podstatná zdolaná hladina 4 200 USD, nad kterou došlo k nuceným nákupům u obchodníků se stop-lossy na této hladině. Podle některých komentářů mohlo mít vliv i zveřejnění aprílových zpráv o schválení bitcoinového ETF americkým regulátorem.

Investoři v úterý reagovali na ekonomické statistiky, jimž se nepodařilo rozptýlit obavy ze zpomalení růstu hospodářství. V USA v únoru nečekaně poklesl počet nových objednávek tam vytvářeného klíčového kapitálového zboží, tedy bez zahrnutí vojenské techniky a letadel. Dodávky ale podle agentury Reuters zůstaly beze změny a údaje za leden byly mírně revidovány výše.

Výrazně ztrácely akcie společnosti Walgreens Boots Alliance (-12,81 %). Firma snížila odhad zisku na letošní rok a vykázaný čtvrtletní zisk zaostal za očekáváními analytiků. Společně s lékárenskou firmou ztrácely také akcie ve farmaceutickém odvětví.

Silnější vyšly z úterní seance akcie leteckých společností. Ty těžily ze zveřejněného odhadu výsledků aerolinek Delta Air Lines (+6,04 %) za první čtvrtletí, jenž předpoklady naopak překonal.

Akcie společnosti Dow (+5,14 %), jež po odloučení od zbytku firmy v indexu Dow Jones Industrial Average nahradily DowDuPont (-32,95 %), i díky řadě čerstvých nákupních doporučení výrazně posílily.

Březnové údaje z eurozóny prokázaly, že tamější továrny za sebou mají nejhorší měsíc za téměř šest let. Tento údaj převážil nejednoznačné americké statistiky a oslabil euro vůči dolaru. Krátce po 22.00 SELČ euro na dolar ztrácelo asi 1,1 % na 1,1201 USD.

Oznámení britské premiérky Theresy Mayové, která řekla, že hodlá požádat Evropskou unii o další odklad termínu brexitu, posílilo libru. K dolaru tak britská měna ve stejnou dobu přidávala zhruba 0,2 % na 1,3132 USD. Euro na libru ztrácelo 0,3 % na 0,8530 eura za libru. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, přidával 0,1 % na 97,33 bodu.

KOZELSKÝ (ČS): EU SE S BRITY CHCE DOHODNOUT

Ceny ropy se během obchodování vyšplhaly na nová letošní maxima. Podpořily je mimo jiné vyhlídky na další americké sankce vůči Íránu. Cena severomořské ropy Brent vystoupila až na 69,50 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od poloviny listopadu.

Nejmenovaný vysoký představitel administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa podle agentury Reuters v pondělí uvedl, že USA uvažují o uvalení dalších sankcí na ÍránK růstu cen ropy přispěla rovněž zpráva o opětovném přerušení provozu klíčového ropného terminálu ve Venezuele, která je rovněž terčem amerických sankcí.

"Hladina 70 USD za barel je na dosah," uvedl analytik Norbert Rücker ze švýcarské banky Julius Bär. Označil nicméně za nepravděpodobné, že by se cena ropy trvale usadila nad touto hranicí.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Ne 10:47  China's industrial profits up 4.3% in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688