Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.03.2019 11:14:17

Indexově jakoby v březnu stagnující pražská burza, nyní přichází dividendové období

Pražská burza na konci března zažila letos teprve třetí ztrátový týden, když dle indexu PX odepsala 0,46 %. Závěrečná hodnota indexu 1 074,39 b. zároveň uzavřela celý březen, za který si index naopak polepšil o nevýrazných 0,25 %. Krátkodobým investorům však některé tituly nabídly výrazné procentuální změny.

Právě poslední týden měsíce přinesl skok akcií CETV, které tím dále rozšířily své letošní výrazné zisky blížící se pomalu 50 %. Své sehrálo oznámení společnosti, která za pomoci poradců hodlá zvážit svou budoucnost včetně možného prodeje. Znovu se tak zároveň oživily spekulace o zájmu skupiny PPF minimálně o domácí skupinu NOVA.

Solidní posun v týdnu předvedly i akcie PHILIP MORRIS, kde rovněž pozitivně zapůsobily firemní zprávy, resp. zveřejněné loňské hospodaření a navrhovaná rekordní dividenda 1 600 . Titul se tak posunul na 11 měsíční maxima.

 

Na opačném konci se v týdnu, opět díky výrazným kurzotvorným zprávám, ocitly akcie Avast. Druhý největší akcionář (skupina CVC Capital) se rozhodl výrazně zredukovat na 12,7 % svůj podíl. Ve zrychleném úpisu se tak mezi investory dostalo hned 10 % akcií firmy, a jak je v těchto případech obvyklé, s cenovým diskontem.

Prodej akcií ze strany hlavního akcionáře lze zmínit v týdnu také u společnosti KOFOLA. Skupina Aetos prodala za více než 54 milionů korun necelých 0,8 % vydaných akcií firmy. U investorů to díky chybějícím zveřejněným důvodům transakce vyvolalo negativní reakci.

K firemním zprávám uplynulého týdne již jen doplnit solidní loňská hospodářská čísla od výrobce netkaných textilií PFNONWOVENS. I přes také vydaný růstový výhled však, vzhledem k výraznému podílu majoritního akcionáře a absenci dividendy, u ostatních investorů výrazný nákupní apetit zprávy nevyvolaly.

Při pohledu na celý březen se mezi zmiňované dvě emise CETV a PHILIP MORRIS ziskově vklínily akcie pojišťovny VIG. Titul díky zveřejněným výsledkům i vydanému dlouhodobému výhledu snad již získal více „klidu“.  Díky posunu v závěru měsíce se na bramborovou pozici dostaly akcie O2, když investoři již den co den spekulují na oznámení návrhu letošní dividendy.

 

Ve světle rovněž optimismu na zahraničních trzích si pražská burza od počátku roku připisuje solidních 8,9 %. Právě již příští měsíc přinese rozhodné dny na dividendu hned u tří titulů – KB, MONETA a PHILIP MORRIS. Dočkáme se tak tradiční technické kurzové korekce, což přinese na daný index tlak. Více o letošní výkonnosti domácího trhu tak začne vypovídat „dividendovýindex PX-TR, který je letos zatím „ovlivněn“ jen dividendou od likérky STOCK.

Letos již polovina emisí z indexu PX s dvouciferným posunem

Každopádně domácímu trhu letos vévodí s náskokem akcie CETV, které loni byly naopak s 38 % propadem nejztrátovější. Rovněž výkonnostně druhé akcie ERSTE vlastně zatím jen korigují část loňské ztráty, svou vahou jsou však jasným tahounem indexu. Solidně jim v tomto ohledu sekundují akcie KB. Optimismus na domácím trhu letos hatí zatím jen akcie PFNONWOVENS. Pražská burza zkrátka zažila nejpozitivnější 1. čtvrtletí od roku 2015.

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688