Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  26.03.2019 11:00:50, aktualizováno 31.03.2019 09:03:00

Bitwise: 95% obchodů s kryptoměnami jsou podvodem. Transakcím dominuje wash trading


Naprostá většina spotových obchodů s bitcoinem je podvodem neregulovaných burz. Tvrdí to CNBC na základě studie společnosti Bitwise. Ta se zaměřila na 81 kryptoburz, které dohromady vykazují průměrný zobchodovaný objem ve výši 6 miliard dolarů denně. Bitwise tvrdí, že „legitimní obchody představují jen 273 milionů dolarů“, takže 95 % všech obchodů není reálných. 

Matthew Hougan, který stojí v čele výzkumného oddělení společnosti Bitwise, k tomu uvedl, že „hledíme na data, která jsou zmanipulovaná“. O problému informoval i Wall Street Journal s tím, že z manipulace trhů s kryptoměnami mají obavy i regulátoři. Bitwise je správcem aktiv, který se snaží uvést na burzu první bitcoinový ETF. V rámci této snahy se snaží regulátorům podávat informace o celkovém fungování trhů s kryptoměnami.

Analýza společnosti tvrdí, že na 71 z 81 burz dominuje takzvaný „wash trading“. Jedná se o obchody, ve kterých je prodejcem i kupujícím stejný subjekt. Tím se vytváří dojem obchodní aktivity, která ale ve skutečnosti neexistuje. Jak bylo zmíněno, Bitwise odhaduje, že z oněch 6 miliard dolarů představují skutečné obchody jen 273 milionů dolarů. Hougan dodal, že podezření na falešné obchody panuje už dlouho, ale jeho firma byla první, která se na celý problém podívala systematicky.

Bitwise poukazuje například na to, že burza Coinbase Pro, která uvádí denní obrat 27 milionů dolarů, má medián spreadu mezi kupní a prodejní cenou kolem 1 centu. Burza CoinBene, která má obrat asi osmnáctkrát vyšší, ale operuje se spready kolem 15 dolarů. A některé další dokonce se spready převyšujícími 300 dolarů. Bitwise to komentuje s tím, že je velmi překvapivé, když burza s mnohem vyšším obratem obchoduje s 1 500krát vyššími spready. Burzy se podle CNBC snaží vykazovat vyšší objemy kvůli tomu, aby k sobě přilákaly nové kryptoměny a inkasovaly tak poplatky za jejich zalistování. Ty se mohou pohybovat mezi 1 – 3 miliony dolarů.

CNBC poukazuje i na fakt, že američtí regulátoři zatím u kryptoměn postupují opatrně a žádosti o uvedení kryptoměnných ETF na trh odmítají kvůli riziku manipulace. To se odvíjí i od fungování kryptoměnových burz, které nejsou monitorovány tak pečlivě jako třeba burzy akciové. Investoři ale očekávají, že „komodita, na které stojí daný ETF, dává smysl a není s ní spojeno riziko manipulace“. Hougan v této souvislosti také poukazuje na to, že regulované bitcoinové burzy jako CME a CBOE nedosahují na první pohled takových objemů jako burzy neregulované. Pokud se ale vezme v úvahu, jaká část objemů je na nich falešná, „význam CME najednou vypadá úplně jinak.“

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.03. 20:07  podvody (progáč)
27.03. 20:01  Podvody kde sa len pozries (Vlado)
26.03. 17:52  A to je špatně? (MioOgbeni)
26.03. 12:40  A to je špatně? (Mařec)
26.03. 11:20  A to je špatně? (bitcoin)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688