Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.03.2019 23:17:47

25. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie v USA se po pátečním propadu, který byl největší v letošním roce, pohybovaly jako na houpačce a nakonec uzavřely jen s mírnými změnami. Většina sektorů však vykázala pokles.

Index Dow stoupl o 0,06 % na 25 516,83 bodu, širší index S&P 500 se snížil o 0,08 % na 2 798,36 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,07 % na 7 637,54 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,91 % na 16,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů sestoupil o další čtyři bazické body na 2,40 %. Nejsledovanější kryptoměny ztratily do 2 %.

Nejhůře si vedl technologický sektor. Akcie Applu (-1,21 %) oslabily, když firma představila dlouho očekávanou službu pro streamování videa. Vzhledem k váze Applu v hlavních indexech lze říci, že kdyby investoři novinky přivítali s větším nadšením, celý trh by v pondělí zakončil v plusu.

Klesly také finanční firmy, a to již pátou seanci za sebou, což je jejich letošní nejdelší propad. Za pět dnů finanční společnosti ztratily více než šest procent.

KDE KONČÍ PENÍZE ZE ZPĚTNÝCH ODKUPŮ AKCIÍ?

K růstu indexu Dow přispěl hlavně výrobce letadel Boeing (+2,20 %), který uvedl, že tento týden bude informovat piloty a regulátory o aktualizaci softwaru a školení pro letadlo 737 MAX.

Investoři sledují hlavně vývoj na dluhopisovém trhu. Výnosy amerických desetiletých státních dluhopisů klesly nejníže od prosince 2017 a rozdíl mezi tříměsíčními a desetiletými výnosy pokračoval v posunu do záporu. Investoři hodnotí prohlášení centrální banky USA z minulého týdne. Převrácení výnosové křivky z obvyklého vzestupného tvaru je považováno za indikátor recese, která by mohla přijít do jednoho až dvou let.

Finanční trhy po celém světě v pátek ovládlo znepokojení z hospodářského poklesu v USA, když výnos desetiletého amerického dluhopisu byl poprvé od poloviny roku 2007 nižší než výnos tříměsíční dolarové pokladniční poukázky. Inverze výnosové křivky předcházela každé recesi v USA za posledních 50 let. "V pátek jsme se dívali do propasti," řekl Marc Chandler, hlavní stratég Bannockburn Global Forex LLC. "Dnes jsme o krok zpět."

CO (NE)ZNAMENÁ INVERZNÍ VÝNOSOVÁ KŘIVKA V USA

Euro po zprávě o podnikatelské náladě v Německu, která byla lepší, než se čekalo, posílilo. Zpráva zmírnila obavy z recese, což způsobilo pokles jenu, který je považován za bezpečnou investici v době ekonomických nejistot.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 % na 96,53 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 % na 1,1314 USD a k jenu o 0,2 % na 124,43 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,1 % na 109,97 JPY.

Na výsledky šetření zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem, trh podle analytiků příliš nereagoval.

VIDEO: UBER A LYFT JEDOU NA BURZU. PŘISEDNETE?

Ceny ropy na světových trzích zůstávaly bez výraznějších změn. Obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky byly kompenzovány dohodou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek na trh i americkými sankcemi vůči Íránu a Venezuele.

Vývoj výnosů dluhopisů americké vlády minulý týden vyvolal obavy z možné recese ve Spojených státech, jež jsou největší ekonomikou světa. Investory znepokojily rovněž nepříznivé údaje o vývoji zpracovatelského sektoru v Německu. Ty nicméně kompenzovala nečekaně příznivá zpráva o německé podnikatelské náladě.

Ceny ropy podporuje prosincová dohoda kartelu OPEC a jeho spojenců na snížení dodávek ropy na trh o zhruba 1,2 milionu barelů denně. Dohoda byla sjednána na šest měsíců a v platnost vstoupila začátkem letošního ledna.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688