Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.03.2019 22:03:38

20. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech po oznámení americké centrální banky, že letos neplánuje zvedat základní úrokovou sazbu, zpočátku vyrovnávaly své prvotní ztráty. Nakonec uzavřely smíšeně, když se jen indexu Nasdaq Composite podařilo dostat do černých čísel. Dolů stáhly akciové trhy finanční tituly citlivé na změny úroků. Na devizovém trhu ztrácel dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, oslabil o 0,55 % na 25 745,67 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,29 % na 2 824,23 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,07 % na 7 728,97 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,58 % na 13,91 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA výrazně klesl a to o devět bazických bodů na 2,52 %.

Měnový výbor americké centrální banky podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v rozmezí 2,25-2,50 %. Překvapením ale bylo jeho oznámení, že se letos úrokovou sazbu nechystá zvedat vůbec a v roce 2020 plánuje jen jedno její zvýšení o čtvrt procentního bodu. Ještě koncem roku totiž centrální banka pro letošní rok počítala se dvěma nárůsty základní úrokové sazby.

"Čekalo se, že Fed ubere ze svého výhledu zvyšování sazeb, ale jen mírně, a že také vnese více světla do toho, dokdy hodlá odprodávat aktiva. Jeho oznámení proto bylo překvapivě silné a konkrétní," uvedl Art Hogan ze společnosti National Securities.

MĚNOVÁ POLITIKA A AKCIOVÁ RALLY

Akcie v USA od začátku roku posilovaly v reakci na výrok šéfa Fedu Jeromea Powella, že banka bude k měnové politice přistupovat "s trpělivostí". Středeční oznámení stáhlo dolů především akcie finančních společností. Podle agentury Reuters vykázaly nejhorší pokles od počátku ledna. Nejvíce šly dolů akcie bank, převážně těch regionálních. To souviselo s poklesem výnosů vládních dluhopisů.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že jednání s Čínou sice probíhají velice uspokojivě, ovšem varoval před představou, že by USA zrušily cla uvalená na čínské dovozy. "Cla budou muset trvat po delší dobu, abychom věděli, že Čína dodržuje případnou novou dohodu," sdělil novinářům.

ČÍNA JAKO INVESTICE?

Na devizovém trhu oslaboval dolar. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácel kolem 21.00 SEČ 0,5 % na 95,90 bodu. Euro si k dolaru ve stejnou dobu připisovalo zhruba 0,6 % na 1,1421 USD. V reakci na nejnovější turbulence kolem přesného data brexitu se nedařilo britské libře. Na dolar ve stejnou dobu ztrácela asi 0,5 % na 1,3206 USD a k euru byla slabší o 1,1 %, když se euro prodávalo za 0,8648 GBP.

Británie ve středu oficiálně požádala ostatní členské země Evropské unie o prodloužení brexitové lhůty do konce června. Britská premiérka Theresa Mayová zároveň v parlamentu prohlásila, že není připravena odchod své země z Evropské unie za toto datum protahovat. K večeru ovlivnily kurz libry informace o tom, že by francouzský prezident Emmanuel Macron mohl prodloužení lhůty pro odchod Británie z EU vetovat.

Ceny ropy stouply zhruba na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Podpořila je především zpráva o snížení zásob ropy a ropných produktů ve Spojených státech. Růst cen ale brzdily obavy z vývoje světové ekonomiky a také z obchodního napětí mezi USA a Čínou.

Cenám ropy pomohla nahoru zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) o velkém a nečekaném snížení zásob ropy. Ty za poslední týden klesly o 9,6 milionu barelů, zatímco analytici očekávali zvýšení o 309 000 barelů. Čerpání zásob bylo největší od loňského července. Zásoby benzínu a ropných destilátů rovněž klesly více, než se předpokládalo, a to o 4,6 milionu barelů, respektive o 4,1 milionu barelů.

Ceny ropy se letos zvýšily již téměř o třetinu díky těžebním škrtům Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, jakož i díky sankcím USA vůči Íránu a Venezuele.

Růst ale brzdí jak obavy ze zpomalování globálního hospodářského růstu, tak smíšené signály z jednání USA a Číny o sporech ve vzájemném obchodu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688