TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.03.2019 20:49:47

Češi neumí šetřit. Ekonomové uvedli, které pohlaví utrácí víc

Češi neumí šetřit - až pětina nemá žádnou finanční rezervu. Podle ekonomů by přitom měla dosahovat výše až jednoho ročního platu. Lepší jsou prý v tomto ohledu muži než ženy. A není to jen o výši platu. Fenoménem doby jsou prý lidé, kteří vydělávají statisíce měsíčně a přitom neušetří ani korunu.

Podle ekonomů by každý z nás měl měsíčně ušetřit minimálně deset procent z platu. Jenže Češi šetřit moc neumí. "Řada lidí žije z ruky do pusy," tvrdí ekonom Lukáš Kovanda. Fenoménem dnešní doby jsou bohatí lidé, kteří měsíčně neušetří ani korunu. Jednoduše mají tak vysoké životní náklady, že vycházejí takzvaně od výplaty k výplatě.

Až dvacet procent Čechů nemá vůbec žádnou finanční rezervu. Dalších 28 % má naspořeno pouze do dvaceti tisíc. Bez peněz jsou častěji ženy než muži. "Ženy pokud utrácí peníze, tak utrácí za módní výrobky nebo za kosmetiku. Naopak muži některé věci nosí až do roztrhání," říká psycholog Karel Humhal.

Víc než polovina párů má i ve společném soužití účet, do kterého nemá druhý partner přístup. "Málokdy je to tak, že by žena měla účet a ten muž na něj neměl přístup a žena by mu nedovolila utrácet, ale setkávám se s tím, že ženy říkají: víte, on si zřídil osobní účet a já na něj nesmím a říká, že kdyby mě na něj pustil, tak mu ho roztočím a nic mu tam nezbude," tvrdí Humhal.

Psychologové tvrdí, že kvůli penězům a neschopnosti šetřit se hádá zhruba každý desátý pár. Peníze jsou jedním z nejčastějších důvodů rozvodu.

Podle ekonomů je největším problémem, že spořit neumějí mladí lidé. Zatímco ti starší jsou spořivější, mladší ročníky prý více utrácejí. Češi jsou také hodně konzervativní, peníze si ukládají zejména na běžné účty, které nepatří k nejvýhodnějším finančním produktům.

Finanční rezerva by měla být podle ekonomů zhruba 300 tisíc korun. Češi přitom mají průměrně naspořeno kolem 200 tisíc. Nejčastěji si peníze dávají stranou na nenadálé výdaje.

Dále si Češi spoří prostřednictvím stavebního spoření - to dělá zhruba třetina z nich, 45% Čechů si pak spoří na penzi.Čtvrtina Čechů si peníze odkládá doma jen tak do prasátka. Oproti jiným Evropským zemím na tom podle ekonomů ale nejsme tak špatně. V současné době totiž mají Češi v bankách našetřeno téměř 2500 miliard korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688