Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.03.2019 17:24:10

Bude letošní rok ohledně ziskovosti podobnější roku 2009, nebo 2016?


Na trhu se nyní hodně hovoří o možné ziskové recesi v USA, její hloubce a dopadech na ceny akcií. Investiční společnost Schwab v této souvislosti přinesla pohled na vývoj ziskových marží (nejen) amerických obchodovaných společností. Podívejme se na něj s několika komentáři.

V grafu je vyznačen vývoj ziskových marží obchodovaných společností v USA, Evropě, Japonsku a globálně. Schwab na něm demonstruje, že marže mohou nyní dosahovat cyklického vrcholu a pokud by došlo k jejich poklesu, může nastat zisková recese i bez toho, aby klesla celá ekonomika a/nebo tržby firem. Pro demonstraci: Pokud například v USA nyní dosahují marže cca 12 % a měly by klesnout na 11 % (úroveň z roku 2015 a 2016), ziskové recesi by zabránil růst tržeb převyšující 10 %. Pokud by marže klesly na 10 %, musely by tržby růst o více jak 20 %, jinak by se dostavila zisková recese.


Z grafu je zřejmé, že marže prodělaly mohutný pokles po prasknutí internetové bubliny a během poslední finanční krize. Jejich propady dosahovaly mnoha procentních bodů, někdy klesly marže na méně než polovinu. Pravděpodobnost něčeho takové je nyní, myslím, dost malá, protože v samotné světové ekonomice zřejmě není tak obrovský zdroj nerovnováhy, který by podobný kolaps vyvolal. Výjimkou může být nezvládnutá situace v Číně, či třeba černé labutě v Bílém domě. Ale ty zřejmě docela slyší na to, co se děje na trhu, a to je v jejich dobrodružstvích snad poněkud omezuje.

K určitému poklesu marží pak došlo v roce 2013 a poté v roce 2016. Tehdy se na něm podepsal zejména trh ropy, monetární politika a vývoj v Číně. Po roce 2000 tedy došlo k dvěma prudkým a následně dvěma relativně omezeným poklesům marží a nyní jde o to, jestli současný útlum bude spíše podobný roku 2009, nebo roku 2016. Jak jsem naznačil, zatím to vypadá, že správně by mohlo být spíše „b“. Ovšem s jedním velkým „časovým“ rozdílem. Nyní totiž na marže začíná doléhat vyšší tempo růstu mezd.

Za pozornost stojí zejména mimořádný vývoj v Japonsku. Nejde sice o ekonomiku a trh u nás hojně sledovaný a investičně navštěvovaný, ale jak ukazuje Schwab v dalším grafu, růst mezd tam dosáhl obrátek již hodně dlouho nevídaných. V Evropě a v USA nejde o tak extrémní jev, ale přece jen je znatelný. Pokud se nevymkne kontrole, je podle mne zdravý, protože ekonomice ani v tomto případě neprospívají extrémy. Jde ale o jev, který se na ziskovosti asi podepíše déle, než třeba ropný příběh roku 2015/2016. A samozřejmě bude mít i dopad na monetární politiku, i když tady je to trochu složitější.

Spolu se současnými zisky „tvoří“ ceny akcií i valuace. Tedy to, kolik jsou investoři s ohledem na bezrizikové výnosy, očekávaný dlouhodobý růst a rizikové prémie za jednotku zisků ochotni platit. K výše uvedenému tak alespoň krátce dodám, že do krizového období roku 2008 vstupoval index SPX s PE pohybujícím se pod hodnotou 16 (nyní je cca na 16,5). Před rokem 2013 bylo PE na cca 13, před rokem 2016 se pohybovalo kolem 17. Celkově tedy podle mne nelze hovořit o tom, že by trh měl nyní nějaké velké valuační rezervy. Ty by se objevily jen ve chvíli, kdy by se ukázalo, že ona zisková recese se nekoná, či je jen velmi mělká a krátkodobá. Jak jsem psal minule, třeba takový dluhopisový trh je ale poměrně skeptický

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688