Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  28.02.2019 08:11:41

Erste Group vykázala za rok 2018 čistý zisk ve výši 1,8 miliardy EUR a navrhuje dividendu 1,40 EUR na akcii

„Náš čistý zisk za finanční rok, který vzrostl o více než jednu třetinu, na téměř 1,8 miliard eur, není jen tím nejlepším, jakého jsme kdy v naší historii dosáhli. Je také výmluvným symbolem u příležitosti našeho 200. výročí i dokladem udržitelnosti našeho obchodního modelu, který významně změnil region, v němž dnes znovu působíme,“ uvedl Andreas Treichl, předseda představenstva Erste Group Bank AG.

„Skutečnost, že tento výsledek je podložen silnými fundamenty – 7procentním zvýšením objemu vkladů i úvěrů – jen dále poukazuje na solidnost našeho modelu. Podnikáme i nadále v jednom z ekonomicky nejdynamičtějších regionů v EU. Nízká míra nezaměstnanosti, růst reálných mezd a rostoucí konkurenceschopnost hospodářství vedou podnikatele v regionu k vyšším rizikům a investicím, a tím i k tvorbě nových pracovních míst. Tyto pozitivní nálady se projevují i v retailovém sektoru, v němž zůstává silná poptávka zákazníků po úvěrech na bydlení a po spotřebitelských úvěrech. Pokračující silný růst na straně vkladů podtrhuje důvěru, kterou v nás naši zákazníci vkládají jako v instituci starou 200 let, ale rovněž odráží neschopnost kapitálových trhů poskytnout vhodnou alternativu ke vkladním knížkám. Pokud jde o nároky, které na nás jako na firmu klade náš region, minulý rok potvrdil, že politická rizika převažují nad riziky komerčními – ale tento jev se neomezuje pouze na region střední a východní Evropy.

Náš obchodní model i v roce 2018 využíval svých silných stránek: prostředí s přetrvávajícími mírnými riziky přispělo k dalšímu zlepšení poměru rizikových úvěrů, a to na 3,2 procenta. Čisté úrokové výnosy stouply o 5,3 procenta, zatímco čisté výnosy z provizí vzrostly o 3,1 procento. Náklady zůstaly téměř beze změn a byly proto dalším faktorem, který přispěl k podstatnému zvýšení provozního výsledku o téměř 9 procent.

Pokud jde o likviditu, jsme se svou pozicí spokojeni, stejně jako s naším kapitálem: náš poměr kmenového kapitálu tier 1 činil 13,5 procenta, zatímco poměr celkového kapitálu činil 18,2 procenta. Vzhledem k tomuto kontextu se o takový dobrý výsledek chceme podělit rovněž s našimi akcionáři, a proto na výroční valné hromadě navrhneme zvýšenou dividendu 1,40 eur na akcii.“   

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688