TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  24.02.2019 23:12:51

Do boje za levnější data se vložil premiér. Sejde se s operátory


Mobilní data začínají být politickým tématem číslo jedna. Po nepříliš povedeném výroku ministryně Novákové o tom, že data jsou drahá proto, že lidé dávají přednost wifi, se iniciativy chopil premiér Babiš. Sejít se chce se zástupci operátorů. Pozici zákazníků vůči operátorům chtějí zlepšit také Piráti.

Poslanci se začínají angažovat v boji za levnější data. Ty jsou v Česku podle průzkumů nejdražší v Evropě. "My musíme všichni společně, hlavně uživatelé, vyvinout tlak na operátory, abychom ta data měli za stejnou cenu. Já jsem jim teď napsal dopis, kde jsem navrhl různá opatření," oznámil premiér Andrej Babiš.

 

Premiér se chce se zástupci operátorů sejít a jednat. Opozice si ale myslí, že tudy cesta nevede. "Myslím si, že pan premiér postupuje velmi nešťastně, protože pokud chce zavést konkurenci, tak to nemůže řešit se zdejšími operátory, kteří tady udržují předražené tarify a dojí ČR, aby měli 11 miliard zisků," hřímá Jakub Michálek z Pirátů.

 

Podle opozičních poslanců by situaci mohl narovnat buď příchod nového operátora, nebo stanovení maximální ceny za jeden přenesený gigabyte.

 

Michálek připomněl, že příchod dalšího operátora způsobil zemětřesení na italském trhu, ceny spadly a zavedení operátoři museli na nováčka zareagovat.

 

 

 

"Vláda by vedle toho měla uvažovat i o regulaci cen telekomunikačních služeb. Některé státy EU mají stanovenou maximální cenu za gigabajt," radí šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

 

Drahá mobilní data se budou v úterý řešit i ve Sněmovně. Piráti představí novelu zákona o elektronických komunikacích. Chtějí například, aby se za přechod k jinému operátorovi neplatily tisíce, ale jen stovky.


Na tom se vzácně shodnou opoziční poslanci s vládními. Ti by navíc chtěli, aby přechod od jednoho operátora k druhému netrval deset dní, ale jen jeden, nebo maximálně dva.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688