Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2019 10:24:22

Víkendář: Americko-evropská šaráda skončila, nikdo už se nepřetvařuje

Evropa a Trump přestali předstírat vzájemnou úctu. Během posledních dvou let jsme sledovali transatlantickou šarádu, kdy každý věděl o vážném problému, ale všichni vůdci tvrdili, že se nic podstatného neděje. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se konala během minulého víkendu, tato šaráda skončila,“ tvrdí na stránkách The Atlantic Thomas Wright z Brookings Institution.

Náladu na zmíněné konferenci podle Wrighta nejlépe vystihl Wolfgang Ischinger. Ten na její závěr poznamenal, že někteří účastníci neměli ani tak zájem o větší sblížení názorů jako o vytvoření větších trhlin v současném mezinárodním systému. Za americkou stranu na konferenci hovořil viceprezident Mike Pence a třicetkrát ve svém proslovu zmínil prezidenta Donalda Trumpa. „Zdálo se, že jeho hlavním cílem bylo vyhnout se osudu bezpečnostního poradce H. R. McMastera, kterého Trump kritizoval za podkopávání jeho autority,“ píše Wright. A dodává, že zatímco v roce 2017 Pence ještě NATO chválil, nyní již zaznívala jen slova kritiky. NATO a EU podle něj nedělají dost směrem k Íránu a Venezuele a Američanům se nelíbí ani vývoj kolem projektu Nord Stream 2.

Pence nevyužil příležitosti, aby hovořil o možném společném postupu USA a EU vůči Číně, „možná proto, že prezident tuto myšlenku opakovaně odmítl.“ Podle Wrighta je přitom postup americké vlády vůči Evropě plný kontradikcí. Američané například tvrdili, že odstupují od dohody s Íránem, ale po EU nepožadují, aby učinila to samé. Prý je na Evropě, aby se rozhodla sama. Dnes se však zdá, že přišla velká změna názoru a Pence požaduje, aby Evropa od dohody odstoupila také. Spojenectví tedy podle všeho znamená, že je třeba udělat vše, co si Trump umíní, i když jeho názory se mění každý týden.

Podle Wrighta ale v kritice nezůstala pozadu ani druhá strana. Německá kancléřka Angela Merkelová bránila německou politiku a zesměšňovala americké tvrzení, podle kterého představují německá auta pro Spojené státy bezpečnostní riziko. Odmítla tvrzení, že EU postupuje příliš váhavě vůči Íránu a dodala, že například stažení Američanů ze Sýrie Írán posiluje. Wright ale dodává, že Merkelová se zdržela konkrétních komentářů vůči Číně a jen obecně hovořila o nutnosti dodržování pravidel. Francouzský prezident Emmanuel Macron pak zrušil společné vystoupení s Merkelovou kvůli sporům v oblasti energetiky. A Francouze také rozčiluje německá váhavost vůči jimi navrhovaným změnám a reformám Unie.

„Němci se už ani nesnaží naklonit si Trumpa... Evropská pozice je pochopitelná, ale nese sebou rizika. Pokud se něco změní, nestane se tak dříve než v roce 2021. Ve Washingtonu se přitom hovoří o tom, že Trump chce znovu vytáhnout proti NATO,“ píše Wright. Aliance si ale podle něj nemůže dovolit znovu čekat dva roky na výsledek dalších voleb v USA. „Americká vláda si může myslet, že nepotřebuje Evropu, a ta se zase může domnívat, že Amerika je přechodně ztracená. Mezitím ale posilují své pozice Čína s Ruskem,“ dodává Wright.

Zdroj: The Atlantic

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688